Laatste update 05 juni 2017, 19:37
249

Terroristen slaan toe in Londen: zeven doden

Daders door de politie doodgeschoten

Zaterdagavond is een busje bij de Londen Bridge in Londen op meerdere voetgangers ingereden. De drie inzittenden van het busje vielen vervolgens mensen met messen aan en trokken naar het nabijgelegen Borough Market, met veel bars en restaurants. Dat melden diverse media.

Bij de aanslag vielen zeker zes doden en 30 gewonden, waaronder één politieagent. De drie aanslagplegers zijn bij Borough Market door de politie doodgeschoten. Volgens de politie zat er tussen het eerste telefoontje naar de alarmdienst en het doodschieten van de drie daders 8 minuten.

Op een foto, gepubliceerd door de BBC, is één van de mogelijke daders te zien. Hij zou om zijn middel een nep bomgordel hebben gedragen. Wie de aanvallers zijn, is nog niet bekend.

Er rijzen vragen over de beslissing van de conservatieve premier Theresa May om kort na de aanslag in Manchester het dreigingsniveau te verlagen.

De verkiezingscampagnes zijn voorlopig opgeschort. Donderdag gaan de Britten naar de stembus. Theresa May wordt in de peilingen in hoog tempo ingelopen door Labour-leider Jeremy Corbyn.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, stelt dat de verkiezingen zeker door moeten gaan. “Terroristen haten democratie”.

De aanslag in Londen is de derde islamistische terreurdaad tegen de Britse bevolking in drie maanden tijd.

Update 14:45

Theresa May heeft in een speech gesteld dat de aanslag een islamistische achtergrond heeft en ze legde uit hoe ze het extremisme wil aanpakken. De oorlog in gebieden waar het extremisme wordt gevoed moet opgevoerd worden. De integratie in eigen land moet verbeterd worden. De politie moet meer bevoegdheden krijgen en de vrijheid op internet waar extremisten gebruik van maken moet aan banden gelegd worden.

May wees op het gevaar van islamisme (de stroming die de religie omvormt tot ideologie voor politieke doeleinden) dat haat predikt, verdeeldheid zaait en sektarisme promoot. Ze wees er op dat islamisme zelf strijdig is met de ideeën van de islam. Oud PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch die zich sterk inzet voor de aanpak van salafisme twitterde in reactie:

De speech van May is hier terug te lezen.

Update 5 juni 19.26: Identiteit van twee terroristen aanslag Londen bevestigd

De Britse politie heeft de identiteit vrijgegeven van twee van de daders van de aanslag in Londen: Khuram Butt en Rachid Redouane.

Khuram Butt, was 27 en woonde samen met zijn vrouw en kinderen al een aantal jaar in de oost-Londense wijk Barking. Volgens de politie was hij bij hen en de Britse geheime dienst bekend, maar was er geen aanwijzing dat hij een aanslag aan het voorbereiden was. De andere dader, Rachid Redouane, was 30 jaar oud.

Beide mannen werden doodgeschoten door politie nadat ze zeven mensen hadden vermoord en 48 mensen hadden verwond. Ze waren nog in het gezelschap van een derde man, wiens identiteit nog niet bevestigd is.

Geef een reactie

Laatste reacties (249)