5

‘Zes maanden lang zat voor opslag telefoongegevens’

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen: 'Misdadigers vang je niet door stapels informatie voor eeuwig te bewaren'

De SP pleit voor het niet langer opslaan van telefoongegevens dan de door Brussel vereiste zes maanden. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen kiest de VVD voor symboolpolitiek in plaats van privacy door langere opslag mogelijk te maken. Het is immers onduidelijk in welke mate criminaliteit bestreden wordt door het bewaren van telecommunicatiegegevens.

Nederland is op basis van Europese richtlijnen verplicht het telefoon- en internetverkeer minimaal zes maanden en maximaal 24 maanden te bewaren. De SP wil dat Nederland na de minimale 6 maanden de gegevens vernietigt.

De Europese Commissie presenteerde onlangs nog een evaluatie van de dataretentierichtlijn. Hieruit blijkt echter niet in welke mate criminaliteit wordt bestreden door het opslaan van de gegevens. Volgens de SP zijn er daarentegen juist weer wel beveiligingsproblemen.

Gesthuizen:

Nut en noodzaak van het langdurig bewaren van al die gegevens zijn niet aangetoond. Als na 6 maanden blijkt dat iemand mogelijk crimineel is, kan je de gegevens nu al langer bewaren. Maar als je na 6 maanden nog steeds geen reden hebt om gegevens langer te bewaren, moeten deze gegevens gewoon vernietigd worden. Daar komt bij dat criminelen eenvoudig in staat zijn de bewaarplicht telecomgegevens te omzeilen, dus effectief is dit ook niet […] De VVD denkt dat je misdadigers vangt door stapels informatie voor eeuwig te bewaren. De liberalen offeren de privacy van onschuldige mensen op, voor een slechte manier om misdaad te bestrijden.

D66, GroenLinks en de PvdA steunen het voorstel van Gesthuizen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (5)