Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zesjes niet langer welkom voor een master

  •  
02-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
853 keer bekeken
  •  
master300
Masteropleidingen gaan studenten weren met een lager gemiddelde dan een zeven
De tijd dat elke student na het behalen van zijn of haar bachelor door kon stromen naar een masteropleiding aan dezelfde universiteit lijkt voorbij. Steeds meer universiteiten hanteren zwaardere toelatingseisen voor hun masteropleidingen.
De selectie aan de poort wordt strenger, dat meldt de Volkskrant vandaag.  De Rotterdam School of Management (RSM) maakt deze week bekend dat alleen studenten met gemiddeld een 7 of hoger voor hun bachelorvakken nog worden toegelaten tot een master. Datzelfde geldt voor studenten politicologie aan de Vrije Universiteit en in Leiden. Ook andere universiteiten overwegen een dergelijke selectieprocedure. 
De opleidingen kunnen dit doen dankzij een wetswijziging die minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) doorvoerde. Eerder moesten universiteiten hun eigen bachelors automatisch toelaten tot minimaal één masteropleiding. Dat is niet langer verplicht. De wijziging was een van haar maatregelen om ‘de juiste student op de juiste plek’ te krijgen en uitval van studenten terug te dringen. 
RSM-directeur Anne van de Graaf noemt de strengere selectie een logische stap. In de Volkskrant zegt ze: ‘We trekken veel goede studenten vanuit de hele wereld. Zij moeten al gemiddeld een 7 staan of de toelatingstest halen. Dat eisen we nu ook van onze eigen studenten.’ De Graaf hoopt met het gelijkstellen van de twee groepen de kwaliteit van de opleiding verder te verhogen. 
De Graaf hekelt de zesjescultuur waar ze met deze maatregel mee af wil rekenen. Studenten die om welke reden dan ook het gemiddelde van een 7 niet halen, zullen voortaan elders in het land hun master moeten doen. ‘Dat zijn de zesjesstudenten: enerzijds studenten bij wie veel aandacht weglekt naar bijbaantjes of het studentenleven, anderzijds studenten die niet voldoende gemotiveerd zijn of het echt niet kunnen,’ aldus Van de Graaf.
Studentenvakbond LSVb vindt het een slecht idee wanneer universiteiten selecteren op basis van ‘kille cijfers’. Volgens Laurens Nuijten van de bond geven deze cijfers geen volledig beeld van de kwaliteit van een student: 
‘Iemand die met de hakken over de sloot zijn bachelor haalt, kan daar goede redenen voor hebben: hij heeft in een bestuur gezeten, beoefent topsport, of heeft zware persoonlijke omstandigheden gehad. Het kan nog steeds een goede student zijn.’
Zelf denken de opleidingen niet dat masteropleidingen voortaan alleen nog voor een elitair clubje zijn. Uit de cijfers zou blijken dat 65 procent van alle afgestudeerde bachelors door mag stromen naar de masteropleidingen. Daarnaast kunnen studenten die het toch niet redden, via een speciale toelatingstest alsnog toegelaten worden. 
cc-beeld: yvonnep

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.