63

Zestien Kamerleden zweren geen trouw aan koning

Aantal republikeinen neemt toe door naderende abdicatie

Zestien leden van de Eerste en Tweede Kamer leggen geen eed of belofte af bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Dat zei voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

De Graaf zit tevens de gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer voor, die op de dag van de troonswisseling bijeenkomt.

Negen Kamerleden lieten al weten op 30 april de eed niet te zullen afleggen: vier van GroenLinks, drie van de Partij voor de Dieren en twee van de SP. Wie daar nu bij komen heeft De Graaf in Buitenhof niet verteld.

De Graaf vindt het jammer dat er Kamerleden zijn die de eed weigeren. Als ze bij de inhuldiging zijn, kunnen ze ook gewoon de eed afleggen, toch? Volgens De Graaf heeft het verder geen gevolgen als Kamerleden de eed of belofte niet afleggen. Het is een symbool van de band tussen de koning en de volkeren van het koninkrijk, van wie de Kamerleden de vertegenwoordigers zijn, aldus de voorzitter van de Eerste Kamer.

Republikeinen
Eerder dit weekend berichtte de NOS dat het aantal republikeinen in het land toeneemt door de naderende abdicatie. Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft er sinds januari 800 leden bij en telt nu 2000 leden, de vereniging wijt dat zelf aan de toenemende Oranjegekte:

Het NRG constateert een brede onderstroom in de samenleving die zich afkeert van de de monarchie. Deze onderstroom wordt door de pers en de politiek onvoldoende waargenomen

Het NRG streeft ernaar om op democratische wijze te komen tot een gekozen staatshoofd in Nederland.

Buitenhof: Zestien Kamerleden leggen geen eed af bij inhuldiging

NOS: Abdicatie goed voor republikeinen

Geef een reactie

Laatste reacties (63)