28

Zestien staten klagen Trump aan om onnodige noodtoestand

Zestien Amerikaanse staten hebben een rechtszaak aangespannen tegen de regering-Trump vanwege de noodtoestand die de Amerikaanse president heeft uitgeroepen in het grensgebied met Mexico. Trump wil op die manier het Congres omzeilen en geld vrijmaken voor zijn xenofobe grensmuur, maar volgens de door Californië geleide coalitie van staten is er geen enkele sprake van een noodsituatie.

Trump nam zijn (vooraf aangekondigde en voorspelbare) besluit nadat het Amerikaanse Congres zijn verzoek om ruim 5 miljard dollar weigerde. Eerder had Trump al met de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis geprobeerd het Congres onder druk te zetten. Vrijdag kondigde Trump in een van zijn meest warrige persconferenties tot nu toe, en dat wil wat zeggen, aan dat hij overgaat op de noodtoestand. Op die manier kan de president geld dat bedoeld is voor andere doeleinden, zoals rampenbestrijding en natuurbeheer, gebruiken om de muur te bouwen. Al tijdens de persconferentie zei Trump zelf dat er helemaal geen sprake is van een noodsituatie maar dat hij de muur ‘gewoon sneller’ wil bouwen. Direct daarna vloog Trump naar Mar-a-Lago, zijn privéverblijf in Florida voor een weekendje golf.

Procureur-generaal Xavier Becerra van Californië maakte maandag, President’s Day in Amerika, bekend Trump voor de rechter te slepen ‘wegens misbruik van presidentiële macht’:

We klagen president Trump aan om hem te stoppen geld te stelen van de belastingbetaler, geld dat door het Congres is gereserveerd voor de inwoners van onze staten. Voor de meesten van ons is het ambt van president geen plek voor toneelstukjes.

De aanklacht van de zestien staten is niet de eerste sinds Trumps persconferentie vrijdag. Direct na de aankondiging van de noodtoestand stapten drie Texaanse landeigenaren en een milieugroepering al naar de rechter. De rechtszaken tegen Trump zullen tot gevolg hebben dat de bouw van de door experts als onzinnig bestempelde muur nog meer vertraging oploopt. Uiteindelijk zal de zaak naar verwachting terechtkomen bij het overwegend conservatieve Amerikaanse Hooggerechtshof, iets waar Trump in zijn persconferentie ook al op inspeelde.

Bron: The Guardian / cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (28)