85

Zestig procent Fransen noemt Front National gevaar voor democratie

Het extreemrechtse Front National (FN) is een bedreiging voor de Franse democratie. Dat vindt ruim 61 procent van de ondervraagden in enquête. 80 procent gelooft niet dat FN is staat is te regeren en denkt dat de partij bij de presidentsverkiezingen van 2017 een zware nederlaag zal lijden.

Hoewel de media-aandacht voor de partij soms anders doet vermoeden, heeft de partij in eigen land een slechte naam. Bij de regioverkiezingen van vorig jaar leek de partij in de eerste ronde op een grote overwinning af te stevenen, maar wist uiteindelijk in geen enkele regio daadwerkelijk winst te behalen. Volgens de enquête, een initiatief van Les Echos, Radio Classique en FTI Consulting, beloven de resultaten bij de komende presidentsverkiezingen nog nadeliger uit te pakken voor Marine Le Pen.

Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de Fransen van mening is dat de partij van Le Pen voor een tweedeling in de maatschappij zorgt. 63 procent noemt het partijprogramma gevaarlijk voor de economie en 61 procent noemt de partij zelfs een gevaar voor de democratie. Volgens de ondervraagden biedt het programma van FN geen enkele concrete oplossing.

Op economisch vlak pleit FN bijvoorbeeld behoud van sociale voorzieningen, het verlaten van de eurozone en het instellen van de Frank als munteenheid. Van die drie voorstellen kan alleen de eerste op bijval rekenen. De andere twee worden door zeven van de tien ondervraagden verworpen. Onderzoeksbureau Oxada schrijft daarover:

‘Het is een klap in het gezicht voor Marine Le Pen. Het eerste voorstel is een beproefde, al sinds de tijd van Jean-Marie Le Pen. De twee andere vormen de basis van het programma van Marine Le Pen voor de komende jaren. Het is duidelijk dat ze de Fransen niet weet te overtuigen.’

Uit de cijfers blijkt ook dat de weerzin tegen Le Pen toeneemt. In april 2002, het jaar waarin Jean-Marie Le Pen verrassend tweede werd bij de presidentsverkiezingen, zei één op de vijf Fransen het ‘vaak oneens’ met FN te zijn. Nu, met Marine Le Pen aan het roer, is dat aantal al gestegen tot 37 procent.

Bekijk hier het hele onderzoek

Geef een reactie

Laatste reacties (85)