12

‘Zet nooit een smart-tv in je slaapkamer’

Zwakke beveiliging smart-tv maakt thuisspionage mogelijk ... Medepassagier twittert telefoongesprek van treinreiziger, blijkt topspion

Francisco van Jole vertelt iedere vrijdag bij De Gids FM op Radio 1 over wat hem opviel in het nieuws uit de digitale wereld. Deze week over hoe we in een bespioneerde samenleving zijn beland.


Iedereen heeft het over afluisteren van telefoons maar hoe zit dat met andere apparaten? Een smart tv bijvoorbeeld is eigenlijk een heel grote telefoon, met een camera en een microfoon. Handig om bijvoorbeeld vanaf de bank te skypen met je oma maar tegelijkertijd ook een perfect spionagemiddel in je huiskamer. Een Koreaanse expert gaf een donderdag een uiteenzetting over hoe makkelijk de beveiliging van zo’n apparaat te kraken was. Om je een idee te geven: er zit software op die de tv moet beschermen tegen kwaadaardige programma’s maar wat blijkt, die software kun je als hacker gewoon uitzetten. De indringer kan – om maar een paar voorbeelden te noemen – nepnieuws op je scherm zetten, op afstand de camera aanzetten, en ook de microfoon. Het dringende advies: zet een smart tv nooit in de slaapkamer.

Treinspionage
Zijn we dankzij sociale netwerken allemaal spionnen? Een voormalig hoofd van de NSA zat in de trein zat aan de telefoon met een journalist en vertelde dingen ‘off the record’. Een andere passagier hoorde het gesprek, herkende de man van en begon er over te twitteren. Totdat de topspion via de telefoon werd gewaarschuwd door iemand die de tweets las. Sportief: De spion ging daarop met de afluisteraar op de foto. Nog een reden om in de stiltecoupé te zitten: het gesprek dat je in de trein voert kan ook op Twitter belanden.

Niet op de radio
Een medewerker van het Witte Huis, werkzaak bij de Nationale Veiligheidsraad luchtte deze week op Twitter anoniem z’n frustraties over z’n werk. Niet slim. Anonimiteit bestaat immers bijna niet meer. Nu ontslagen.

En als je nog niet paranoïde bent, dan deze: In Australië zijn deze week twee militairen veroordeeld omdat de een naar bed ging met een vrouw en de beelden daarvan live streamde naar z’n maat in een andere kamer zonder dat de vrouw dat wist. Ze zeiden niet te weten dat dat niet mocht en kregen een voorwaardelijke straf. De vrouw had enorm veel last van de gluuractie. Ze heeft haar loopbaan bij de krijgsmacht moeten opgeven omdat ze door iedereen bespot werd. 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)