Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zeven genocideverdachten Srebrenica gearresteerd

  •  
18-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
srebrenica300.jpg
Ook voormalig commandant Nedeljko Milidragovic, bijnaam 'Nedjo de Slager', werd opgepakt
De politie in Servië heeft woensdagmorgen zeven verdachten opgepakt van executies tijdens de volkerenmoord in Srebrenica. Een aantal andere verdachten wordt nog gezocht in binnen- en buitenland, zo meldt persbureau AP op basis van bronnen binnen de Servische en Bosnische Justitie.
De zeven zijn mogelijk direct verantwoordelijk voor de moord op ongeveer 1.000 moslims in een loods in Kravika, in de buurt van Srebrenica. Volgens de aanklagers wordt daarmee voor het eerst actie ondernomen tegen directe daders van de genocide. De Servische hoofdaanklager verklaart:
srebrenica300_01
We hebben nog nooit een misdaad van deze omvang aangepakt. Het is voor Servië erg belangrijk dat we – via deze rechtszaak – een duidelijk standpunt innemen als het om Srebrenica gaat.”
Ook voormalig commandant Nedeljko Milidragovic, beter berucht als ‘Nedjo de Slager’, bevindt zich onder de arrestanten. Hij begon na de oorlog in voormalig Joegoslavië een nieuw leven als succesvol zakenman in Servië.
Bij de genocide in Srebrenica in 1995 werden 8.000 Bosnische moslims weggeleid (en later vermoord) onder het toeziend oog van Nederlandse militairen, die in het gebied waren om de moslimenclave te beschermen. De Dutchbat-blauwhelmen konden geen weerstand bieden tegen de pakweg 2.000 Bosnisch-Servische troepen.
Cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.