Laatste update 19:28
27

Zeven man bij extreem-rechtse NVU-demo opgepakt vanwege antisemitisme

De politie heeft zaterdag zeven man aangehouden bij een demonstratie van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU). Zij protesteerden bij de Stopera in Amsterdam – volgens eigen zeggen –  tegen ‘links-facisme en links geweld’. De arrestanten zijn opgepakt voor het onder andere uitbrengen van de Hitlergroet.

De NVU was met ongeveer veertig extreem-rechtse demonstranten. De tegendemonstranten waren er in gelijke aantal. Vijf demonstranten zijn aangehouden voor anti-semitische verwijzingen, waaronder het brengen van de Hitlergroet en ook het dragen van een spandoek met een verwijzing naar een Britse neonazi-organisatie, en het tonen van een anti-semitische afbeelding. Twee tegendemonstranten vormden een gewelddadige bedreiging en één  beledigde een politieagent.

De demonstratie was aan een aantal strikte voorwaarden gebonden. Demonstranten mochten bijvoorbeeld niet afwijken van de afgesproken plaats en tijd, om confrontaties te voorkomen. En er werd hard opgetreden tegen strafbare feiten, zoals het tonen van neonazisymbolen.

Na de demonstratie werden er nog twee anderen bij het station Sloterdijk gearresteerd voor het gooien van vuurwerk naar een bus van de NVU.

cc foto: jwhor

Geef een reactie

Laatste reacties (27)