140

Zeven Palestijnse demonstranten gedood door Israëlische leger

Tijdens demonstraties bij de grens tussen Gaza en Israël zijn zeven Palestijnen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers bevonden zich twee jongens van 12 en 14 jaar oud. Tientallen anderen raakten gewond, waarmee het protest één van de bloedigste was in de afgelopen periode. De verklaringen lopen zoals gewoonlijk uiteen over wat er gebeurde. Israëlische bronnen spreken van een dreigende situatie, waarbij betogers door een afrastering wilden. Hierop opende het Israëlische leger het vuur.

Palestijnen protesteerden eerder wekelijks, maar sinds een tijdje verzamelt zich dagelijks een menigte bij de grens. Ze zeggen terug te willen naar de gebieden die nu binnen de grenzen van Israël liggen. Volgens Palestijnse bronnen stond deze zomer het aantal doden tijdens protesten al op 140.

Los van de permanente spanning in het gebied, heeft Hamas aangekondigd te blijven protesteren, tot de blokkades van Gaza zijn opgeheven. Als gevolg van deze afsluiting door Israël beslist dat land wat wel en wat niet Gaza binnen mag. Er zijn hierdoor grote tekorten aan stroom en water in het gebied ontstaan en ook de werkloosheid stijgt er snel.

Cc-foto: Dennis l’Ami

Geef een reactie

Laatste reacties (140)