Laatste update 13:27
25

Zeven spelers stappen op bij Argon nadat club kant kiest van racistische trainer

Zeven spelers zijn per direct opgestapt bij het Eerste klasse-team van voetbalclub Argon in Mijdrecht, vanwege racistische uitlatingen van hun trainer. Ron van Niekerk zou tijdens een wedstrijd tegen de Amsterdamse club WV-HEDW opmerkingen als: “Ga je wassen, zwarte lul” hebben gemaakt. Dat meldt het AD.

De clubleiding van Argon erkent dat er ontoelaatbare dingen zijn gezegd, maar verbindt daar geen conclusies aan. Daarom stappen Jocelino de Sa, Epi Kraemer, Ian Refos, Wouter Winters, Dylan Bergkamp, Romario Aroma en Augustine Yeboah per direct op. Het was voor hen de druppel na meerdere incidenten. Ook teammanager Marcus de Jong heeft zijn ontslag ingediend.

Jocelino de Sa vertelt in het AD dat de racistische opmerking tijdens de wedstrijd tegen WV-HEDW geen uniek incident was:

Ik hoorde dat hij wel vaker racistische opmerkingen maakte tijdens trainingen en wedstrijden. Ik ben zelf donker en kan niet meer onder deze trainer spelen. Niemand zou mij dan nog serieus nemen en ik zou mezelf ook belachelijk maken. Ik begrijp echt niet dat de club ervoor kiest om verder te gaan met hem. Dat heeft puur met geld te maken. De club is al niet zo rijk en wil niet het contract afkopen dat hij onlangs verlengde. Het geld wint dus in deze kwestie. Woensdag hebben wij via een appje te horen gekregen dat de club hem niet ontslaat. Onbegrijpelijk. Bij Argon spelen veel jongens met verschillende nationaliteiten. Dan kan het niet zo zijn dat de hoofdtrainer zulke racistische dingen zegt.

Ook voor Epi Kraemer was de maat vol:

Ik speel niet meer zolang deze trainer aan het roer staat bij Argon. Wij worden gezien als rotte appels omdat we niet meer willen spelen, maar dat is de omgekeerde wereld. Ook hoorde ik van teamgenoten dat hij tijdens de trainingen dingen zei als: ‘Ik ben in een racistische bui, dus alle donkere spelers moeten opruimen.’ Ik begrijp echt niet dat de club ervoor kiest om verder te gaan met Ron. Misschien is hij als persoon geen racist, maar door zulke dingen te zeggen gedraag je jezelf wel als een racist.

Augustine Yeboah bevestigt het tweede incident:

Die uitspraken van de trainer kunnen echt niet. Het is hard aangekomen. Vooral omdat hij daarna niet ontslagen is. Ik kan hem niet meer aankijken. Ook ik heb begin dit seizoen gehoord dat hij racistische dingen zei tijdens de training. Wat Epi ook al zei over dat de buitenlanders alle spullen moesten opruimen na de training. We konden het niet geloven. Zaterdag tegen WV-HEDW is het geëscaleerd. Daarna wachtte ik op zijn ontslag, maar het kwam niet.

Afbeelding: Thomas

Geef een reactie

Laatste reacties (25)