11

Zevende dag van protesten in Bulgarije

Benoeming van 'Holleeder-achtig' figuur tot hoofd geheime dienst leidt tot demonstraties

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn donderdag opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de regering. Het is de zevende dag van protesten in het Oost-Europese land, meldt nieuwssite NU.nl. De demonstranten zijn boos omdat een controversiële mediamagnaat en parlementariër is benoemd tot hoofd van de geheime dienst.

De demonstranten in Sofia en andere Bulgaarse steden willen dat de regering van de socialistische premier Plamen Oresjarski opstapt. De benoeming van Delyan Peevski tot hoofd van de geheime dienst DANS is voor veel mensen de zoveelste faux pas van de regering van de Bulgaarse Socialistische Partij en Beweging voor Rechten en Vrijheden. Dat schrijft de Bulgaarse nieuwssite Sofia Globe.

Volgens Sofia Globe is Peevski zonder parlementair debat gekozen en zat er tussen zijn voordracht en benoeming amper een kwartier tijd. Joop-opiniemaker Kenneth Steffers haalt donderdagavond in zijn artikel “De ‘goddeloze cirkel’ die Bulgarije heet” expat Richard Smits aan. Smits schreef in een brandbrief aan de Europarlementariërs van de PvdA:

“Het zou moeilijk voor te stellen zijn als in Nederland iemand met de reputatie van Willem Holleeder zou worden verkozen tot Kamerlid voor de VVD. Toch gebeurde dit in de afgelopen verkiezingen in Bulgarije, toen Delyan Peevski verkozen werd als parlementslid voor de Bulgaarse zusterpartij van de VVD

De regering van Oresjarski is eind mei aangetreden. Eerder dit jaar trad premier Bojko Borisov af na grote protesten tegen corruptie en bezuinigingen.

NU.nl: Protesten in Bulgarije houden aan

Sofia Globe: Thousands protest in Bulgarian cities against Peevski taking over security agency

Kenneth Steffers: De ‘goddeloze cirkel’ die Bulgarije heet

Foto-cc: BMW Spirit

Geef een reactie

Laatste reacties (11)