Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziek: Nederlandse patiëntengegevens gedoneerd aan Google

  •  
30-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
x-ray-2117685_960_720

© cc-foto: pixabay

Vertrouwelijke patiëntgegevens van honderdduizenden Nederlanders is zonder overleg verplaatst naar de Google Cloud. Dat blijkt uit onderzoek van het AD. Ziekenhuizen zijn ingelicht, de patiënten om wie het gaat echter niet. Zowel privacydeskundigen als politici vrezen dat de veiligheid van de medische data bij Google niet gegarandeerd is.
De opslag van de gevoelige informatie is in handen van het commerciële bedrijf Medical Research Data Management (MRDM) uit Deventer. Behandelgegevens van honderdduizenden patiënten met bijvoorbeeld kanker, parkinson, diabetes en andere veelvoorkomende aandoeningen worden door ziekenhuizen aangeleverd in complete dossiers. Daarin staat onder andere ook de opnameduur en de reeds ondergane ingrepen. Die dossiers worden versleuteld, oftewel ‘gepseudonimiseerd’, en doorgestuurd naar landelijke registratiebanken. Op die manier kan ook exact worden gemonitord bij welke instelling een patiënt het best terecht kan voor een behandeling.
Maar die gegevens worden nu dus ook opgeslagen in de cloud van techgigant Google en dat is volgens critici een probleem. Want hoewel de gegevens versleuteld zijn, moet het volgens privacyexperts een koud kunstje zijn voor een bedrijf als Google – dat al zo ontzettend veel data van mensen bezit – om de gepseudonimiseerde data te koppelen te herleiden naar een persoon. Daarvoor vreest bijvoorbeeld Guido van ’t Noordende, deskundige op het gebied van het elektronisch patientendossier. Ook ict-exptert Brenno de Winter noemt de opslag in de Google Cloud ‘buitengewoon zorgwekkend’.
MRDM is zich ondertussen van geen kwaad bewust. Het bedrijf zegt aan alle wettelijke eisen te voldoen om de privacy van patiënten te waarborgen. Er zou voor Google zijn gekozen omdat die cloud het veiligst is: Google doet niks met de data, de gegevens blijven ook in de Nederlandse cloudregio.’ Ook zegt directeur Paul Crauwels dat MRDM niet verplicht is patiënten om toestemming te vragen of hen zelfs maar te informeren. Google zelf zegt ook de gegevens niet te kunnen inzien of analyseren.
Diverse Tweede Kamerleden zijn er niet gerust op. Zowel D66 als de SP hebben het kabinet om tekst en uitleg gevraagd. Kamerlid Kees Verhoeven (D66) noemt ‘de schimmige onbekendheid’ verontrustend en wil dat de opslag getoetst wordt door de Autoriteit Persoonsgegeven.
cc-foto: pixabay
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.