Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel steun voor Nederlandse rechtszaak tegen tabaksindustrie

  •  
02-05-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
91411539_d3fa16d583_z
Vorige week maakte longkankerpatiënt Anne Marie van Veen bekend dat ze iets gaat doen wat nog nooit eerder in Nederland is gedaan: ze klaagt de tabaksindustrie aan vanwege het feit dat ze longkanker heeft gekregen. En hoewel haar kansen die zaak te winnen volgens sommigen klein zijn, heeft ze nu al een grote schare steunbetuigingen binnen. Haar campagne ‘ Sick of Smoking ’ maakt overal discussie los.
Het is Van Veen niet om een schadevergoeding te doen. Het enige wat ze wil is dat er een verbod op tabak komt. De 43-jarige vrouw rookte dertig jaar lang, heeft inmiddels uitgezaaide longkanker en daarvan geeft ze de schuld aan de tabaksindustrie. Tegelijk met haar rechtszaak voert ze nu de Sick of Smoking campagne waarmee ze hoopt zoveel mogelijk mensen aangifte te laten doen tegen sigarettenfabrikanten.
De campagne trekt veel aandacht. Zo twitterde Carice van Houten dit weekend dat ze de campagne steunde en plaatste Joris Luyendijk het bericht dat de tabaksindustrie nog 1000 keer zieker is dan de financiële wereld.
Opzettelijk beschadigen van de gezondheid De rechtszaak wordt gevoerd door advocaat Bénédicte Ficq die het OM wil overhalen de sigarettenindustrie aan te pakken vanwege opzettelijk beschadigen van de gezondheid. Daarvoor haalt  Ficq artikel 300, lid vier van het Wetboek van Strafrecht aan, waarin staat dat het opzettelijk benadelen van iemands gezondheid onder mishandeling valt. In Trouw zei ze vorige week:Er is geen enkel product dat zo veel slachtoffers maakt als de sigaret.” Ter illustratie: volgens verslavingskliniek Jellinek sterven er jaarlijks bijna 4700 mensen aan de gevolgen van alcohol en ruim twintig personen door cocaïne. Afgelopen jaar vielen er 620 doden in het verkeer. En roken? “20.000 Nederlanders, ieder jaar weer. Waarom doet de overheid daar niks aan?
"Er is geen enkel product dat zo veel slachtoffers maakt als de sigaret.” Ter illustratie: volgens verslavingskliniek Jellinek sterven er jaarlijks bijna 4700 mensen aan de gevolgen van alcohol en ruim twintig personen door cocaïne. Afgelopen jaar vielen er 620 doden in het verkeer. En roken? “20.000 Nederlanders, ieder jaar weer. Waarom doet de overheid daar niks aan?"
Volgens Peter Tak, emeritus hoogleraar strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen is het een kansloze zaak aan te willen tonen dat de tabaksindustrie doelbewust mensen ziek maakt of dood wil laten gaan . Tegen de NOS zei hij:Tabaksverslaving blijft de verantwoordelijkheid van de persoon die willens en wetens het goedje tot zich neemt. Wie zich in het gevaar begeeft, zal in het gevaar omkomen, zegt men in het recht.
"Tabaksverslaving blijft de verantwoordelijkheid van de persoon die willens en wetens het goedje tot zich neemt. Wie zich in het gevaar begeeft, zal in het gevaar omkomen, zegt men in het recht."
Longarts Wanda de Kanter van het Antonie van Leeuwenhoek-ziekenhuis denkt dat Van Veen wel degelijk een kans maakt:In civiele procedures is de tabaksindustrie al vaak in het ongelijk gesteld, dat geeft vertrouwen voor deze strafzaak. In civiele zaken kunnen sigarettenfabrikanten de schuld in feite afkopen. Ze geven miljarden aan smartengeld als schadevergoeding, zo houden zieke mensen hun mond. Een strafzaak kan het verschil maken.
"In civiele procedures is de tabaksindustrie al vaak in het ongelijk gesteld, dat geeft vertrouwen voor deze strafzaak. In civiele zaken kunnen sigarettenfabrikanten de schuld in feite afkopen. Ze geven miljarden aan smartengeld als schadevergoeding, zo houden zieke mensen hun mond. Een strafzaak kan het verschil maken."
De tabaksindustrie zelf zwijgt overigens in alle talen op het nieuws van de afgelopen dagen.
 

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.