Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zieke student alsnog gepakt door langstudeerboete

  •  
14-08-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
zijlstra300.jpg
Halbe Zijlstra belooft veel, maar regelt weinig: de uitzondering is nog niet opgenomen in de wet ... CDA trekt zich terug van langstudeerboete
Studenten met een (chronische) ziekte die, als gevolg van daarvan, langer over hun opleiding doen zijn de klos. Staatssecretaris Halbe Zijlstra beloofde eerder dat de langstudeerboete voor deze groep niet zou gelden, maar die belofte blijkt nu niets waard. De studenten moeten alsnog de boete van drieduizend euro bovenop het collegegeld ophoesten. Dat meldt onder meer NRC.
Update 17.39 uur
Het CDA laat haar standpunt over de langstudeerboete varen. Lijsttrekker Haersma Buma zei tijdens een lijsttrekkersdebat in Utrecht dat de aanhoudende kritiek op de langstudeerboete toont dat het niet de juiste maatregel is. De oplossing moet volgens hem bij de universiteiten worden gezocht. 
Update 21.00 uur
Staatssecretaris Halbe Zijlstra reageerde verbaasd op de uitspraak van Haersma Buma. “Het is opmerkelijk dat hij dit zegt, de langstudeermaatregel kwam bij het CDA vandaag. Maar goed, kennelijk hebben ze nu andere gedachten”, zei Zijlstra tegen BNR. 
“Wetgeving is wetgeving en dat verandert niet omdat de heer Buma iets in een debat heeft geroepen”, zei Zijlstra stellig. “Hij is nog een tweede ding vergeten. Als je de langstudeermaatregel afschaft en niets anders doet, dan bezuinig je gewoon 400 miljoen euro op het hoger onderwijs. Dat lijkt mij niet de bedoeling. Ik heb de heer Buma, maar ook anderen, er niet over gehoord hoe dat moet worden opgevangen.” 
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een inventarisatie gemaakt van de klachten waaruit blijkt dat de uitzondering voor de studenten die het kabinet eerder beloofde, helemaal niet geldt. Ook de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) zou zichzelf tegenspreken. Maandag gaat de LSVb dan ook in overleg met staatssecretaris Zijlstra om deze gevallen te bespreken.
Hoewel op de website van het ministerie van Onderwijs staat dat de boete op medische gronden kan worden kwijtgescholden, is deze uitzondering nog niet opgenomen in de wet. Studenten die dit studiejaar hun opleiding willen vervolgen lopen daarom tegen de paal.
Dagblad Spits sprak met de 29-jarige Annemarie Sint Jago die van studie moest veranderen omdat ze de spierziekte MS heeft. Al haar inspanning om onder de langstudeerboete uit te komen was tevergeefs. Ze zal de langstudeerboete gewoon moeten betalen.
Als ik dat niet doe, ben ik niet ingeschreven en kan ik mijn studie niet vervolgen.”
PvdA-leider Diederik Samsom kondigt aan tijdens het eerste lijsttrekkers de andere partijen hier eens flink over aan de tand te zullen voelen. Hij twittert :
Vanmiddag debat met GL, D66, CDA, CU. Gaat ook deze Kunduz-fout van tafel? RT @nrc: langstudeerboete voor zieke student http://nrch.nl/gkd
Ook zijn collega-Kamerlid Khadija Arib reageert verontwaardigd op het sociale medium. Zij twittert een ‘ongelofelijk’. Scheidend GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent sluit zich daar bij aan en schrijft: ‘Dat kan natuurlijk niet’.
Voor de te lang studerende Olympiërs wordt momenteel overigens wel gezocht naar een oplossing. Minister Edith Schippers (Sport) verklaart in het Algemeen Dagblad:
Als wij nou gezamenlijk naar een oplossing zoeken, dan weet ik zeker dat we er voor deze sporters uitkomen. Ik heb met bonden en sponsors gesproken en geen ‘nee’ gehoord.
De komst van de langstudeerboete schuift ze af op het CDA: “Wij zijn niet voor de langstudeerboete, maar het was bij de formatie een concessie aan het CDA.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.