0

Ziekenhuis aangeklaagd wegens kwakzalverij

Revalidatiearts Maasstad raadt 'helende' I Ching-kaarten aan tegen rugklachten

Een revalidatiearts van het Maasstad ziekenhuis heeft een stel uit Rotterdam aangeraden om I Ching-kaarten te gebruiken. Die zouden een helende werking hebben en helpen bij de rugklachten van het koppel. Het stel heeft na dit advies een klacht ingediend bij het Tuchtcollege van de Gezondheidszorg. Dat meldt RTV Rijnmond donderdagochtend.

Roelof Pit en Ria Bloemheuvel hebben al langere tijd last van pijnklachten en zijn uitbehandeld. De I Ching-kaarten die de revalidatie arts aanraadde zijn zogenaamde Personal Balanced Space Symbol en via een speciale website te bestellen. Ook zijn er andere I Ching-producten, zoals de bekende munten, te koop die allemaal een helende werking zouden hebben. Over de kaarten zegt Pit tegen RTV Rijnmond

“Het was een geplastificeerde kaart met allerlei tekeningen erop. De arts vroeg me toen mijn handen erop te leggen en vroeg of ik de kracht voelde. “Ik voelde alleen koud plastic. Dat was niet het antwoord dat ze verwachtte. Ook kon ze niet vertellen of de kaarten wetenschappelijk verantwoord waren.”

De arts zei dat de kaarten alleen in de Verenigde Staten verkrijgbaar waren maar het koppel ze ook bij haar kon bestellen voor tweehonderd euro. Ook vertrouwde ze haar patiënten toe dat ze de I Ching-kaarten onder haar doktersjas droeg en dat ze wetenschappelijk onderzoek deed naar het effect ervan. 

Het stel kon zich niet voorstellen dat het onderzoek naar spiritueel helende kaarten echt gedaan werd en nam contact op met de Raad van Bestuur van het Maasstad Ziekenhuis die nergens van op de hoogte  bleek te zijn. De Vereniging Tegen Kwakzalverij adviseerde het koppel om naar de tuchtrechter te stappen.

We willen niet dat kwetsbare mensen hun geld kwijtraken aan zoiets als deze plastic kaarten en vinden ook niet dat een arts in een ziekenhuis als het Maasstad dit mag promoten”, aldus Pit

De bizarre zaak wordt aankomende dinsdag bij het  Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag behandeld. Roelof Pit schrijft op zijn website over de I Ching-kaarten kwestie. Het Maasstad ziekenhuis zelf wil geen commentaar geven op de lopende rechtszaak. 

cc foto: Ross Griff

Geef een reactie

Laatste reacties (0)