27

Ziekenhuisstaking: personeel wil lagere werkdruk en beter salaris

Verpleegkundigen voeren woensdag een landelijke actie voor een betere cao. In veel ziekenhuizen geldt een zondagrooster. Dat betekent dat er wel spoedeisende hulp wordt verleend.

De ziekenhuiswerkers willen een hoger salaris en een lagere werkdruk. Volgens de vakbonden, die een looneis hebben van 5 procent, doet driekwart van het ziekenhuispersoneel mee aan de staking. De ziekenhuis-cao geldt voor 200.000 werknemers.

In Utrecht vindt vanaf 12.00 uur een manifestatie plaats op het Jaarbeursplein. Ook in de ziekenhuizen worden ook bijeenkomsten georganiseerd.

Op sociale media verschijnen veel steunbetuigingen vergezeld van de hashtag #levedeverpleegkundige. Ook oppositiepolitici, zoals Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Ron Meyer (SP), steken de stakers een hart onder de riem. “Jarenlang werd er misbruik gemaakt van hun onmetelijke loyaliteit”, schrijft Meyer over de ziekenhuiswerkers.

Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NvZ), verklaart tegenover de Volkskrant dat de ziekenhuizen onvoldoende financiële middelen hebben om tegemoet te komen aan de eisen van de bonden.

Wij hebben zo’n 650 miljoen euro beschikbaar de komende jaren voor een betere cao. De bonden vragen 950 miljoen. Maar iedereen kan zien dat ziekenhuizen in Nederland maar net hun hoofd boven water kunnen houden. We hebben wel aangegeven nog eens 100 miljoen extra te willen verschuiven naar arbeidsvoorwaarden. Er ligt dus nog een gat van 200 miljoen tussen wat de bonden vragen en wat wij met een uiterste inspanning kunnen bieden.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)