68

Ziekenhuizen doen aangifte tegen tabaksindustrie wegens zware mishandeling

Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis (AvL), dat een organisatie vormt met het Nederlands Kanker Instituut, sluit zich aan bij een aangifte tegen de tabaksindustrie. Het Amsterdamse ziekenhuis vraagt het OM om stappen te ondernemen. René Medema, voorzitter van de Raad van Bestuur, legt uit waarom:

Wij zijn gespecialiseerd in de bestrijding van kanker. Ondertussen zijn er bedrijven die bewust de wet omzeilen om mensen verslaafd te maken. Ons werk voelt daarom als dweilen met de kraan open. Dertig procent van de patiënten hier komt binnen als gevolg van roken. Tabak is met grote afstand de grootste veroorzaker van kanker. We móeten dus iets doen.

Advocate Bénédicte Ficq deed in 2016 namens maatschappelijke organisaties en patiënten al aangifte tegen de vier grootste tabaksfabrikanten wegens zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Naast het AvL-ziekenhuis sluit ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zich bij de strafzaak aan. Volgens Jos Aartsen van de Raad van Bestuur van het UMCG is de aangifte een ‘fantastisch initiatief’ dat navolging verdient. Daarom gaat Van Aartsen met andere ziekenhuizen in gesprek opdat ook zij zich aansluiten.

Ficq, die vandaag de aangifte in zal dienen bij het OM in Amsterdam, is blij met de steun van het AvL:

Je bent niet alleen een goede arts als je patiënten goed behandelt, maar ook als je een preventieve, voorlichtende taak ziet. Deze stap van het AvL helpt hierin enorm. De tabaksindustrie moet gestopt worden.

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het overgaat tot vervolging.

Cc-foto: Iris Geerardyn

Geef een reactie

Laatste reacties (68)