11

Ziekenhuizen gebruiken massaal injectienaalden die lijm kunnen lekken

'Bedrijf hield willens en wetens defect geheim' ... Gevaar voor de gezondheid; epoxylijm kan in bloedvaten terechtkomen en resulteren in trombose en hersenbloedingen

Uit de injectienaalden van het veelgebruikte merk Terumo kan epoxylijm komen. Dat onthult EenVandaag maandag. Experts zeggen dat de injectienaalden direct teruggehaald moeten worden, de Inspectie voor de Gezondheidszorg is samen met Europese partnerorganisaties een onderzoek gestart.

sitestat
Miljoenen naalden van de Japanse fabrikant Terumo worden in Europa en de Verenigde Staten gebruikt, in ziekenhuizen en voor vaccinaties. Maar er zijn productieproblemen, zo meldt EenVandaag. De epoxylijm die wordt gebruikt om de naald vast te zetten hardt niet goed uit, waardoor epoxylijm in de naald en in het lichaam van de patiënt terecht kan komen.

De problemen met de productie zouden bovendien al jaren intern bekend zijn, maar tot nu toe is niets met de informatie gedaan. Het bedrijf zou tot nu toe hebben geweigerd iets aan het probleem te doen, waarna een klokkenluider zich bij Dossier EenVandaag meldde, omwille van de patiëntveiligheid.

Volgens artsen die met Dossier EenVandaag hebben gesproken zouden stukjes lijm in de bloedvaten gespoten kunnen worden. Dit zou kunnen resulteren in bloedklontering, met mogelijke trombose en hersenbloedingen tot gevolg. Daarnaast komt ook nog de schadelijkheid van de samenstelling van de lijm.

EenVandaag schrijft:

De klokkenluider vertelt aan Dossier EenVandaag dat het probleem al minimaal 4 jaar speelt, maar dat alles binnenskamers wordt gehouden: ‘Je kan nergens in ons kwaliteitssysteem iets vinden, het is een soort doofpot. Iedereen weet het al lang, maar niemand durft er over te praten. Ze spelen al jaren met de gezondheid van patiënten, denken alleen aan geld, goedkoop produceren en vertellen leugens aan klanten.’ […] Terumo laat aan Dossier EenVandaag weten dat er inderdaad een probleem is met de lijm:      “We hebben het laten onderzoeken en er bestaat inderdaad een kans dat een lijmresidu in de naald kan lopen. De hoeveelheid BADGE die in het lichaam kan komen is echter ver beneden de toegelaten waarde.”

cc-foto: Steven Depolo

Geef een reactie

Laatste reacties (11)