11

Ziekenhuizen Gelderland overvol door personeelstekort thuiszorg

Personeelstekorten in de thuiszorg zorgen er in Gelderland voor dat patiënten niet weg kunnen uit het ziekenhuis. Daardoor blijven zij ziekenhuisbedden bezet houden. Eerder deze week moest ziekenhuis Rijnstate in Arnhem daarom de spoedeisende hulp 3,5 uur sluiten.

Het Arnhemse SP-raadslid Sarah Dobbe spreekt er schande van. “De spoedeisende hulp heet niet voor niets spoedeisend. Het kan toch niet zo zijn dat je rondjes moet rijden op zoek naar een plek of dat het onnodig lang duurt voordat je geholpen wordt”, verklaart zij tegenover Omroep Gelderland.

Volgens de Gelderse ziekenhuizen worden de problemen veroorzaakt door de personeelstekorten bij thuiszorgorganisaties. Een terugkerend probleem in de zomer: veel medewerkers zijn op vakantie, terwijl er juist meer cliënten zijn.

Opnamestop in Overijssel
In Overijssel zijn er eveneens problemen, meldde RTV Oost eerder deze week. Het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede moest een opnamestop instellen wegens een tekort aan verplegend personeel. Ook in het MST geldt dat sommige ziekenhuisbedden bezet gehouden worden door patiënten die eigenlijk al ontslagen zouden moeten worden, maar nergens anders kunnen worden geholpen.

In maart luidde Tim Verhagen, arts bij ziekenhuis ZGT in Almelo, de noodklok omdat een man al 106 dagen in het ziekenhuis lag. De mantelzorger van de man was weggevallen en er was geen plek in een verpleegtehuis.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Laatste reacties (11)