Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen kampen met groeiend tekort aan medisch personeel

  •  
02-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
8051746679_bd64088185_o
Het aantal medische vacatures in ziekenhuizen is het afgelopen jaar verdubbeld, meldt de NOS. Het is moeilijk om zorgpersoneel te vinden, dus ziekenhuizen doe er alles aan om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Zo wordt voor bepaalde functies waar schaarste aan gekwalificeerd personeel heerst direct een vast contract aangeboden. Een enkel ziekenhuis biedt zelfs een tekenbonus aan.
Omdat de hoeveelheid zorgmedewerkers die per specialisme nodig zijn continu wisselt, proberen de gezamenlijke universitaire medische centra nauwkeurig te voorspellen wat de behoefte zal zijn. Indien nodig passen ze de capaciteit van opleidingen voor bepaalde specialismen of afdelingen daarop aan. Ook wordt gekeken of het mogelijk is om minder gespecialiseerde, breder inzetbare medewerkers op te leiden.
Buiten de veranderende zorgvraag, de zware administratieve last op werknemers en het gebrek aan gekwalificeerd personeel, hebben ziekenhuizen in de Randstad nog een probleem. Veel zorgverleners verdienen te weinig om in de stad te kunnen wonen en werken. Het OLVG pleit daarom voor een ‘grotestedenbeleid’ en maatregelen zoals Amsterdam die heeft ingevoerd. Om het lerarentekort te bestrijden werden relatief goedkope woningen beschikbaar gesteld aan onderwijzers en leraren.

Meer over:

economie, nieuws, zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.