Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen lekken dagelijks privacygevoelige informatie

  •  
24-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
15857168437_5584fc293a_b
Dagelijks lekken ziekenhuizen in Nederland privacygevoelige informatie. Dat onthult dagblad Trouw donderdag op basis van de Autoriteit Persoonsgegevens. Sinds het begin van dit jaar zijn er al 304 meldingen van ziekenhuizen over datalekken geregistreerd, grotendeels veroorzaakt door onbeveiligde verbindingen en door menselijke fouten. Bijvoorbeeld door niet-beveiligde USB-sticks te laten slingeren. Toch maakt de AP zich geen zorgen. Het hoge aantal meldingen kan volgens de organisatie ook duiden op het feit dat de zorg heel erg op zijn hoede is voor datalekken.
Sinds dit jaar zijn organisaties verplicht om datalekken te melden bij de AP. Wanneer een USB-stick of harde schijf met gevoelige informatie verloren is gegaan bijvoorbeeld, maar ook wanneer mails naar grote groepen ontvangers zijn verzonden van wie de mailadressen niet zijn afgeschermd, of wanneer de site of mail van een organisatie is gehackt.
Om welke ziekenhuizen het gaat, is niet bekend. Dat maakt de AP niet bekend.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.