16

‘Ziekenhuizen moeten dieper snijden’

Analyse PricewaterhouseCoopers: 'Niet elk ziekenhuis kan nog iedere vorm van zorg aanbieden'

De ziekenhuizen zullen gemiddeld nog vier miljoen euro moeten bezuinigen om met z’n allen te komen aan de korting van 300 miljoen minister Schippers ze heeft opgelegd. Dat schrijft Trouw vrijdag. PricewaterhouseCoopers (PwC) analyseerde de financiële cijfers van de ziekenhuizen over afgelopen jaren en concludeerde dat zij voor harde keuzes staan.

Arjen Hakbijl van PwC zegt in Trouw:

‘Niet elk ziekenhuis kan nog iedere vorm van zorg aanbieden. Ziekenhuizen zullen niet aan lastige keuzes kunnen ontkomen. Niemand gaat die keuzen voor hen maken. Het moet niet met de kaasschaaf gebeuren en het mag evenmin ten koste gaan van de patiëntenzorg.

De krant schrijft verder dat de gemiddelde rentabiliteit van een ziekenhuis in 2010 1,6 procent was. Dat wil zeggen dat de winst 1,6 procent van de totale omzet is. Hakbijl: “Dat is niet genoeg om volgend jaar de opgelegde kortingen op te vangen. Door deregulering en vrije prijzen vallen er zekerheden weg.” Bovendien moeten ziekenhuizen nog grote bedragen terugbetalen aan verzekeraars, zijn de financiële buffers relatief klein en profiteerden ze in 2010 nog van vergoedingen die tijdelijk waren.

Lees meer bij Trouw: ‘Ziekenhuizen moeten nog verder bezuinigen’

Foto-cc: Best in Plastics

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (16)