136

Ziekenhuizen mogen winst gaan uitkeren

Tweede Kamer neemt wetsvoorstel aan, nog geen meerderheid in de Eerste Kamer ... Zorg nu als belangrijkste maatschappelijk probleem ervaren

Na jarenlange discussie zetten kabinet en Tweede Kamer het licht op groen in een politiek beladen dossier: ziekenhuizen mogen -onder voorwaarden- winst gaan maken en die uitkeren aan investeerders. De regeringspartijen VVD en PvdA, gesteund door D66, hebben het wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid gisteren aan een meerderheid in de Tweede Kamer geholpen.

Dat schrijft de Volkskrant. Op die manier willen de partijen stimuleren dat meer privaat geld in de zorg wordt geïnvesteerd. Volgens Schippers zal dat de kwaliteit van de zorg doen toenemen. SP Tweede Kamerlid Renske Leijten gelooft daar niets van. Zij verwacht dat de kwaliteit van de zorg juist zal afnemen, omdat ziekenhuizen waarin investeerders geld hebben gestoken, zich zullen gaan toeleggen op omzet en winst. Patiënten aan wie weinig kan worden verdiend, zullen niet worden geholpen. Maar patiënten die een dure behandeling nodig hebben, juist wel.

Op dit moment is er in de Eerste Kamer nog geen meerderheid voor de plannen van Schippers. Belangrijk daarbij zal de opstelling van het CDA worden. In het verleden was de partij voor, maar de Tweede Kamerfractie heeft nu tegen gestemd.

Intussen neemt het aantal mensen dat vindt dat de overheid meer geld aan de zorg zou moeten besteden toe. Volgens het SCP is nu 77% van de Nederlanders die mening toegedaan. Zorgen om de zorg zijn nu groter dan over het inkomen of de werkgelegenheid.

CC-foto: Pieter van Marion

Geef een reactie

Laatste reacties (136)