Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen Oklahoma extra belast door slachtoffers nep-covidmiddel ivermectine

  •  
04-09-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
548 keer bekeken
  •  
Ivermectin distributed for free in Philippine village amid COVID-19 pandemic

© epa09166956 A village worker cuts blister packs of human-grade capsules of the drug Ivermectin during a distribution campaign in Quezon City, Metro Manila, Philippines 29 April 2021. Despite

Update:
De arts die alarm sloeg over een toename van ivermectine-slachtoffers op de eerste hulp-afdelingen in een aantal ziekenhuizen in Oklahoma, zegt nu dat hij “een beetje verkeerd” is geciteerd nadat zijn verhaal wereldnieuws werd. De ziekenhuizen zijn weliswaar overbelast maar dat is vooral een gevolg van corona-patiënten. De meeste van hen zijn ongevaccineerd. Daarnaast krijgen ziekenhuizen ook mensen binnen die een overdosis van ivermectine hebben genomen, een middel voor runderen dat in kringen van antivaxxers wordt aangeprezen als heilzaam tegen corona. Een van de ziekenhuizen bevestigt dat ze een toename zien van mensen die ziek worden als gevolg van ivermectine maar dat het gaat om een handvol mensen. “Die natuurlijk wel bijdragen aan de verdere overbelasting van de afdelingen.” Volgens de officiële cijfers zijn er in heel de VS in augustus 459 mensen in het ziekenhuis beland als gevolg van ivermectine-vergiftiging.
De weigering van een aanzienlijk deel van de Amerikanen om geen preventieve maatregelen te nemen tegen corona, noch zich te laten vaccineren, leidt tot een heropleving van de pandemie. In Oklahoma, een staat met 4 miljoen inwoners, liggen gemiddeld zo’n 1500 mensen in het ziekenhuis als gevolg van besmetting met het virus. In Nederland liggen circa 450 corona-patiënten in het ziekenhuis.
Eerder:
In de Amerikaanse staat Oklahoma, een Republikeins bolwerk, waarschuwen ziekenhuizen de drukte niet meer aan te kunnen van mensen die het anti-parasitaire geneesmiddel ivermectine gebruiken in een poging Covid-19 te verslaan. Het is zo druk op de spoedeisende hulp-afdelingen, dat slachtoffers van die andere epidemie, Amerikaanse vuurwapengeweld, in een dodelijke wachtrij belanden.
Ivermectine wordt doorgaans gebruikt om paarden of vee te ontwormen. Het agressieve middel wordt zowel in de VS als in de Europese Unie dan ook alleen toegestaan voor het behandelen van deze worminfecties en nadrukkelijk niet als geneesmiddel tegen Covid-infecties. Laboratoriumstudies laten weliswaar zien dat ivermectine een remmende werking op het coronavirus in het lichaam kan hebben, maar pas bij gevaarlijk hoge concentraties. Dat weerhoudt een grote groep mensen, vooral uit rechtse hoek , er niet van ivermectine naar voren te schuiven als effectief geneesmiddel, onder meer via agressieve socialmediacampagnes met hashtags als #ivermectinWorks en #ivermectinSavesLives. Deze week nog vertelde de populistische podcastpresentator Joe Rogan zijn 11 miljoen luisteraars dat hij zijn eigen covid-besmetting met ivermectine te lijf was gegaan.
In Trump-staat Oklahoma, waar de verliezer van de laatste presidentsverkiezingen ruim twee keer zo veel stemmen behaalde als de nieuwe president Joe Biden, wordt volop gegrepen naar het paardenontwormingsmiddel. Als gevolg stromen de eerste hulp- en ic-afdelingen vol en zijn er nauwelijks nog ambulances beschikbaar voor andere spoedgevallen.
Het middel wordt in zeer zeldzame gevallen toegeschreven aan mensen met een parasitaire infectie, maar dan in zeer kleine hoeveelheden. De Amerikanen die nu bij bosjes de ziekenhuizen vullen, kopen hun ivermectine echter in bij agrarische groothandels en nemen hoeveelheden zoals voorgeschreven bij paarden en koeien. De situatie is inmiddels zo nijpend, dat de Amerikaanse voedsel- en medicijnautoriteit FDA met spoed een verklaring heeft uitgegeven waarin Amerikanen worden opgeroepen beslist géén ivermectine te nemen: ‘Je bent geen paard. Je bent geen koe.’
De reden waarom de ivermectine-nemers naar het ziekenhuis moeten, varieert van relatief milde klachten als misselijkheid en braken, tot ernstige spierpijnen, spasmes en zelfs zichtverlies. Ook in Nederland wordt vanuit extreemrechtse hoek het paardenmiddel aangeprezen. Onder andere de virusontkenners Forum voor Democratie en afsplitsers Groep Van Haga probeerden eerder dit jaar ivermectine goedgekeurd te krijgen , dit alles op basis van een onwetenschappelijk fop-onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.