Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen: ongezonde financiën schuld kabinetsbeleid

  •  
05-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ongezond300
Geen geld voor noodzakelijk onderhoud of vervanging verouderde operatiekamers, banken geven niet thuis
Nederlandse ziekenhuizen zijn blut. Gebouwen zijn versleten, materiaal is verouderd en er is geen geld om er wat aan te doen, omdat banken het niet aandurven om leningen te verstrekken. Een direct gevolg van de onduidelijke regelgeving en onzekerheid over te declareren zorg, zeggen diverse ziekenhuizen vandaag in NRC Handelsblad.
Michel van Schaik van de Rabobank zegt dat banken geen andere keus hebben, gezien de ‘opeenstapeling van financiële risico’s in de zorg’:
Het systeem begint te kraken in zijn voegen. De risico’s zijn van de overheid naar de zorginstellingen verschoven. Wij moeten ons aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Inperking van de kredieten en aanpassing van de condities bijvoorbeeld. Dat is een logisch gevolg van de wijzigingen in het zorgstelsel. Maar voor goede plannen is altijd geld beschikbaar.
Jeroen van Roon, bestuursvoorzitter van het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk, noemt de ontstane situatie ‘echt een Nederlandse oplossing’:
Wel de markt liberaliseren maar geen winstuitkeringen toestaan. De risico’s voor ziekenhuizen zijn fors gestegen, maar ziekenhuizen mogen daar niet ondernemend op reageren. Ziekenhuizen wordt de broodnodige instrumenten onthouden om kapitaal aan te trekken. Het gevolg daarvan is allerlei gekunstelde oplossingen. Het doet denken aan hoe wij met wietteelt omgaan.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.