Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ziekenhuizen worstelen met privacy beroemde patiënten

  •  
05-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
7849637730_2e816d3fdb_o
Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben – zonder dat daartoe medische noodzaak bestond – zitten neuzen in het medische dossier van Samantha de Jong, van tv bekend als Barbie. Dat heeft een klokkenluider via Publeaks doorgegeven aan EenVandaag. Het ziekenhuis heeft vorige maand een intern onderzoek geopend naar aanleiding van het voorval en recentelijk ook melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
Reality-ster De Jong werd begin dit jaar met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Bij een routineonderzoek van het ziekenhuis bleek naderhand dat tientallen medewerkers haar dossier hadden ingezien via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft, maar dat is alleen toegestaan bij medische betrokkenheid, die er vermoedelijk in veel gevallen niet was.
Het ziekenhuis overweegt maatregelen tegen medewerkers die ongeoorloofd het dossier hebben ingezien en zegt continu te werken aan ‘bewustwording’ op het gebied van privacy bij medewerkers. Ook wordt gekeken of medische gegevens beter beschermd kunnen worden.
In een verklaring aan ANP stelt de Patiëntenfederatie dat het vaker gebeurt dat ziekenhuispersoneel de privacy van beroemde patiënten schendt:
De ontslagprocedures van medewerkers hierover zijn terug te vinden op internet.
Wat moet er gebeuren met de ziekenhuismedewerkers die ongeoorloofd in het patiëntendossier van Barbie hebben gekeken? "Er zijn mensen om minder ontslagen", zegt @diandaveldman van @PatientenNL.
— EenVandaag (@EenVandaag) April 5, 2018
Update 14.15 uur: De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart naar het Haga-ziekenhuis in Den Haag naar aanleiding van de berichtgeving. Dat meldt persbureau ANP.
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.