Laatste update 14:28
30

Ziekenhuizen worstelen met privacy beroemde patiënten

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben – zonder dat daartoe medische noodzaak bestond – zitten neuzen in het medische dossier van Samantha de Jong, van tv bekend als Barbie. Dat heeft een klokkenluider via Publeaks doorgegeven aan EenVandaag. Het ziekenhuis heeft vorige maand een intern onderzoek geopend naar aanleiding van het voorval en recentelijk ook melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Reality-ster De Jong werd begin dit jaar met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Bij een routineonderzoek van het ziekenhuis bleek naderhand dat tientallen medewerkers haar dossier hadden ingezien via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft, maar dat is alleen toegestaan bij medische betrokkenheid, die er vermoedelijk in veel gevallen niet was.

Het ziekenhuis overweegt maatregelen tegen medewerkers die ongeoorloofd het dossier hebben ingezien en zegt continu te werken aan ‘bewustwording’ op het gebied van privacy bij medewerkers. Ook wordt gekeken of medische gegevens beter beschermd kunnen worden.

In een verklaring aan ANP stelt de Patiëntenfederatie dat het vaker gebeurt dat ziekenhuispersoneel de privacy van beroemde patiënten schendt:

De ontslagprocedures van medewerkers hierover zijn terug te vinden op internet.

Update 14.15 uur:
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart naar het Haga-ziekenhuis in Den Haag naar aanleiding van de berichtgeving. Dat meldt persbureau ANP.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (30)