Laatste update 21 november 2016, 18:41
58

Zihni Özdil hoog op kandidatenlijst GroenLinks

De spraakmakende opiniemaker Zihni Özdil, onder meer columnist bij NRC, staat op de zevende plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks. Özdil bracht met zijn pamflet Nederland Mijn Vaderland de discussie op gang over het zogeheten inclusieve burgerschap. Staatsburgers met een etnische achtergrond worden, zo toonde hij aan, nog steeds niet voor vol aangezien. Ook legde hij bloot dat de door de overheid gebruikte definitie ‘allochtoon’ vooral op onderscheid naar huidskleur is gebaseerd en niet op het functioneren in de samenleving. Kort geleden werd mede naar aanleiding van dat besloten de discriminerende term te schrappen. Özdil hielp Klaver ook bij het schrijven van zijn kersverse boek De empathische samenleving.

Özdil is het meest in het oog springende nieuwe gezicht op de lijst waarmee, mits goedgekeurd door de leden, GroenLinks onder leiding van Jesse Klaver de verkiezingen in gaat. Op 2 staat voormalig EP-lid Kathalijne Buitenweg, op 3 de oud-spindoctor Tom van der Lee, op 4 de populaire Linda Voortman, onder andere bekend van haar strijd voor de schoonmakers en op 5 Rik Grashoff die al in de Kamer zit. Op 6 staat Corinne Ellemeet die als vervanger van Voortman optrad tijdens haar zwangerschapsverlof.

Opvallend is ook dat de voorganger van Klaver, Bram van Oijk, op de 10e plaats staat. In de peilingen is GroenLinks op dit moment oed voor tussen de 10 en 15 zetels.

Geef een reactie

Laatste reacties (58)