Laatste update 18:49
76

Zihni Özdil met de dood bedreigd na kritische column over boeren

NRC-columnist Zihni Özdil meldt dat hij een hausse aan doodsbedreigingen heeft ontvangen na een column van over de boerenprotesten van vorige week. “Het aantal doodsbedreigingen en -verwensingen is inmiddels niet meer te tellen. Wel weer iets geleerd: de agroindustrie is kennelijk zelfs heiliger dan Zwarte Piet”, merkt het oud-Kamerlid voor GroenLinks op Twitter op.

Hij voegt ter verduidelijking een screenshot toe van een reactie op Facebook waarin een gebruiker schrijft dat Özdil ‘opgeruimd’ moet worden door ‘onderwereldfiguren’. Het lijkt een verwijzing naar de moord op een advocaat in Amsterdam vorige maand.

In de gewraakte column bekritiseert Özdil onder meer de financiering van het boerenprotest door grote agrarische bedrijven terwijl burgers wordt voorgehouden dat het om individuele boeren gaat.

De rijke, zwaar gesubsidieerde, agro-industrie financierde het protest. Slachthuisgigant Vion (omzet 4,6 miljard euro), veevoerdersgigant De Heus (omzet bijna 3 miljard euro) en landbouwbedrijf For farmers (omzet 2,4 miljard euro) waren enkele van de sponsoren van het protest, meldde de Stentor. En het had effect. Hoewel de boeren met hun trekkers naar het Malieveld reden en daarmee de grootste ochtendfile uit de Nederlandse geschiedenis veroorzaakten, en bovendien dranghekken van de politie agressief omver reden, is bijna heel Nederland ‘pro-boer’.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)