Laatste update 23:38
93

Zihni Özdil stapt op als Kamerlid GroenLinks

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil heeft vanavond besloten de Tweede Kamer te verlaten, nadat de fractie het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij staat zijn zetel af aan de partij.

Het rommelde al langer rond de persoon Özdil binnen de Tweede Kamerfractie, maar zijn beslissing van twee weken geleden om onaangekondigd een interview te geven waarin hij als onderwijswoordvoerder van zijn partij GroenLinks opriep het studieleenstelsel af te schaffen, zou de druppel zijn geweest. De kwestie zou zo hoog zijn opgelopen dat hij bij partijleider Jesse Klaver op het matje werd geroepen. Dat gesprek zou hij – tevergeefs – hebben proberen op te nemen, zo zou hij later aan een vertrouwenspersoon hebben verteld.

Partijleider Jesse Klaver schrijft in een reactie op het vertrek:

Vanavond is de gehele Tweede Kamerfractie tot de conclusie gekomen dat er sprake is van een niet te meer te herstellen vertrouwensbreuk tussen Zihni en de fractie. Er is iets grondig misgegaan en dat vinden we enorm spijtig. Zihni is een creatief denker, iemand met veel talent, maar als Kamerlid kwam hij in de knoop. We hebben ons uiterste best gedaan hem te ondersteunen en bij de fractie te behouden. Dat is niet gelukt en daar balen wij van. Ik snap dat dit bericht jullie rauw op het dak valt. We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over verbetering van zijn functioneren. Vanavond hebben we als fractie de conclusie moeten trekken dat het zo gaat niet langer gaat. Zihni neemt afscheid van de fractie en heeft aangegeven dat zijn zetel aan GroenLinks behoort. Ik wil benadrukken dat er niet een inhoudelijk meningsverschil speelde. We hebben lang geprobeerd met Zihni afspraken te maken over het verbeteren van zijn functioneren. Maar hij bleef afspraken keer op keer schenden, schond de onderlinge vertrouwelijkheid en vertoonde ontoelaatbaar gedrag waardoor collega’s zich niet meer veilig voelden. Deze week bleek Zihni een intern gesprek met een collega heimelijk op te hebben genomen.

Op zijn eigen Facebook-pagina schrijft Özdil:

De afgelopen twee jaar heb ik met veel trots mijn kamerlidmaatschap voor GroenLinks vorm gegeven. Dat ging met veel pieken en dalen. Een piek is dat voor GroenLinks het leenstelsel niet langer in steen gebeiteld is. Een dal is dat dat ook tot een vertrouwensbreuk heeft geleid. Daarom neem ik afscheid van de fractie. Mijn zetel behoort toe aan de partij aan wie ik veel te danken heb en geef ik dan ook terug. Voor mij staat GroenLinks voor een belofte van sociaal en links beleid. Ook buiten de Kamer zal ik mij inspannen om deze belofte te bewaken.

De Volkskrant schrijft:

Özdil… is een nieuwkomer in de politiek. De overstap naar de partijdiscipline en poldercultuur van het Binnenhof valt hem niet altijd gemakkelijk. Eind vorig jaar meldde hij zich een paar weken ziek. Hij heeft enkele malen verteld moeite te hebben met de organisatie van GroenLinks, die sterk ten dienste staat van partijleider Klaver. Provocaties gaat hij niet uit de weg. Een door hemzelf verspreide foto waarop hij een knuffel geeft aan de hard-rechtse onderzoeker Sid Lukkassen, leverde hem woedende reacties op uit eigen kring. De partijleiding dreigde hem vervolgens met een Twitterverbod. Omgekeerd kreeg zijn verzet tegen het leenstelsel bijval uit alle gelederen van de partij.

Geef een reactie

Laatste reacties (93)