3

Zij doorbrak het menstruatietaboe in de vrouwensport

Tennisster Heather Watson geeft menstruatie de schuld van slechte prestaties op Australian Open ... Sportwereld in de ban van haar eerlijkheid

De Britse Watson lag onverwacht al na de eerste ronde uit in het grote tennistoernooi. De reden? “Meisjesproblemen”, aldus de tennisster. De Britse pers is vol van haar “taboedoorbrekende” uitspraak, die voor een “keerpunt” in de vrouwensport zorgt.

Vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie vaak niet optimaal presteren, zegt gynaecoloog Arie Verhoeff in Trouw:

Veel vrouwen hebben tijdens hun menstruatie last van erge buikkrampen en dat leidt af. Sporters moeten vaak tot het uiterste gaan, als ze hierbij voortdurend last hebben van buikpijn kan dit hun prestaties negatief beïnvloeden.”

Taboe
Watson kreeg bijval van andere vrouwelijke sporters. Tennisveteraan Annabel Croft zei dat vrouwen “in stilte lijden” vanwege het taboe rond menstruatie. Zij bracht een onderbroekenlijn op de markt die doorlekken moet voorkomen.

Er wordt tijdens sportevenementen weinig rekening gehouden met de maandelijkse ongemakken van de vrouwelijke atleten. Maar vrouwen praten ook niet graag over hun menstruatie, al helemaal niet in de sport. Sportpsychologe Karin de Bruin:

Bij topsport is het een algemeen taboe om over zwakheden te praten. Sporters onderling zullen nooit hun kwaaltjes met elkaar bespreken.

Voordelig ongesteld
Toch zijn er ook atleten die juist baat hebben bij hun zogenaamde “meisjesproblemen”. Leontine Zijlaard-Van Moorsel zei in 2003 dat ze er juist profijt bij had om een wielerwedstrijd te rijden tijdens haar menstruatie:

In de week voordat ik menstrueer heb ik altijd vermoeide benen, maar als het dan eenmaal zo ver is dan heb ik het idee dat mijn pijngrens verder weg ligt.

Trouw: Is ongesteldheid het laatste taboe in de vrouwensport?

Cc-foto: Keith Allison

Geef een reactie

Laatste reacties (3)