Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zij maken de iPhones

  •  
07-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
foxconn_300.jpg
Italianen portretteren jonge arbeiders van Foxconn
Foxconn is een Taiwanese elektronicaproducent met fabrieken in onder meer China waar een miljoen arbeiders werken. Een groot deel van hen is gastarbeider in de stad Shenzen. Ze zijn jong, ver van huis en maken lange dagen.
De Italiaanse documentairemakers Tommaso Facchin en Ivan Franceschini bezochten de stad en portretteerden de jongeren in de Real Woman Photoshop, een fotostudio recht tegenover de fabriek. Bekijk de foto’s. Onderwijl spraken die over hun dromen, hun werk en het dagelijks leven.
Foxconn, dat een grotere omzet heeft dan Apple, Dell of Microsoft en meer dan 2 miljard winst maakt, is een omstreden bedrijf. De werkdagen zijn lang en de vrijheid van arbeiders beperkt. Activisten hebben het bedrijf aangeklaagd maar een onderzoek door Apple bracht geen grootschalige misstanden aan het licht. In de clip, die het begin vormt van een langere documentaire, laten de jongeren zich uiteenlopend uit over het bedrijf.
Think Different: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.