124

Zijlstra: bezuinigingen kunstsector doorgezet vanwege protesten

Staatssecretaris geeft toe niet naar de argumenten te hebben geluisterd vanwege de Mars der Beschaving

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) denkt dat hij minder zou hebben bezuinigd op kunst en cultuur als de cultuurwereld met betere argumenten tegen de bezuinigingen was gekomen. Omdat het heel persoonlijk gespeeld werd, wilde Zijlstra niet meer op de argumenten in gaan. Dat verklaarde de staatssecretaris woensdag zelf na een interview in het VVD-politiek café Libertijn. Als de kunst- en cultuursector geen Mars der Beschaving had georganiseerd, had hij wellicht wel naar ze willen luisteren.

Zijlstra verklaarde:

Er was een gebrek aan inhoudelijke argumenten, het werd heel persoonlijk gespeeld en het begon allemaal met een Mars der Beschaving. Als je zo uit de bocht vliegt, kan ik daar niet meer inhoudelijk op ingaan.

De staatssecretaris suggereert dat als de cultuursector beter zou zijn georganiseerd en er inhoudelijke argumenten tegen bezuinigingen waren aangedragen, er minder bezuinigd had kunnen worden. Dit zou in andere sectoren ook zijn gebeurd, aldus Zijlstra. Hij noemt echter geen voorbeelden. Bovendien zegt hij zelf dat hij niet meer inhoudelijk wilde ingaan op de aangedragen argumenten, vanwege het persoonlijke karakter van het verzet.

CDA-Tweede Kamerlid Marieke van der Werf reageert verontwaardigd op twitter:

Zijlstra noemt cultuurbezuinigingen deels schuld sector. Bizar. Kunst op waarde beoordelen, niet op wijze van verzet.”

De cultuursector heeft overigens tal van argumenten tegen de bezuinigingen ingebracht. Bekijk hier een lijst van al dat erover geschreven is, zoals bijvoorbeeld dit artikel van Robbert van Heuven op Joop.

Het Parool: ‘Bezuinigingen op kunst ten dele eigen schuld’

Geef een reactie

Laatste reacties (124)