Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zijlstra blaast borstvergrotingen op

  •  
10-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
zijlstra2_300.jpg
VVD-fractievoorzitter opnieuw niet bekend met bestaande regelgeving rond vluchtelingen
Het vuurtje onder het toch al geregeld feitenvrije gevoerde vluchtelingendebat kan nog wel wat verder worden opgestookt. Zo dacht waarschijnlijk VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. In een interview met het AD laat hij weten dat asielzoekers wat hem betreft voortaan niet meer in aanmerking komen voor borstvergrotingen.
Nederland is wat Zijlstra betreft nog altijd veel te aantrekkelijk voor vluchtelingen. Daarom stelt hij voor de leefomstandigheden nog wat verder te versoberen. Zo laat hij weten dat in bepaalde omstandigheden medische hulp mag worden ontzegd: ‘Als mensen aandoeningen hebben of er is spoedeisende hulp, dan helpen we hen gewoon. Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of –vergrotingen, een complete tandrenovatie, nee. Dat soort zaken: echt niet.’ 
Zijlstra denkt dat er de laatste tijd een ‘run op Nederland’ is ontstaan door de relatief goede voorzieningen. Maar, zo gelooft Zijlstra, door het massaal gebruik maken van de medische zorg in Nederland door vluchtelingen, lopen de zorgkosten op. Volgens de VVD’er is het beschermen van het eigen welvaartsniveau ‘zijn dure plicht als politicus.’
Dat asielzoekers de ingrepen die Zijlstra noemt helemaal niet vergoed krijgen, deert de VVD-fractievoorzitter niet. De Regeling Zorg Asielzoekers (RZA) kent maar een beperkte lijst aan ingrepen. Zo worden ooglidcorrecties alleen gedaan bij hoge medische noodzaak en komen borstverkleiningen of –vergrotingen totaal niet in het pakket voor. Voor mondzorg geldt een vergoeding van maximaal 250 euro per jaar.
Mensen zonder verblijfsvergunning komen overigens ook niet in aanmerking voor een zorgverzekering. Hierover zegt de RZA: ‘Is er nog geen beslissing over uw verblijfsaanvraag, dan kunt u geen Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Ook niet als u een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) heeft.’
Het is niet de eerste keer dat Zijlstra zich uitspreekt over de regelgeving rondom asielzoekers, waarbij blijkt dat hij onbekend is met de daadwerkelijke inhoud van de wetten. Zo wilde hij eerder al de Vreemdelingenwet aanvullen met maatregelen die daar al lang in vermeld staan. 
Hoofd voorlichting van de VVD-fractie Kees Berghuis heeft de uitspraken over het beperken van medische ingrepen inmiddels genuanceerd na een storm van kritiek. ‘Dit voorbeeld klopte niet, dank voor alerte reacties,’ schrijft hij op Twitter. Excuses voor de feitenvrije beschuldigingen bleven uit. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.