133

Zijlstra: ‘Goed onderwijs alleen voor topstudenten’

Staatssecretaris wil dat hogescholen en universiteiten zich meer van elkaar onderscheiden... Doorstroom MBO - HBO - universiteit wordt bemoeilijkt

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) wil dat universiteiten en hogescholen zich meer van elkaar gaan onderscheiden door te specialiseren. Als het aan Zijlstra ligt moeten studenten met een middelbaar diploma voortaan toelating doen voor de opleiding naar keus. Universiteiten en hogescholen kunnen studenten dan weren.

Zijlstra wil dat universiteiten en hogescholen zich gaan specialiseren:

Niet overal hetzelfde, maar iedereen richten op de zaken waar ze goed in zijn. Zo krijg je toponderwijs. Daar is de student bij gebaat en daar is ook de instelling bij gebaat in de internationale concurrentie strijd.

Instellingen die niet willen specialiseren worden gekort op hun budget.

Zijlstra volgt met zijn plannen het advies van de commissie-Veerman; ‘hogescholen en universiteiten moeten een duidelijk profiel kiezen en daarbij zullen ze opleidingen en vakgebieden moeten afstoten’. Naast opleidingen en vakgebieden kunnen instellingen ook studenten afstoten om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de opleiding omhoog gaat, beredeneert Zijlstra.

MBO-scholieren zijn in de toekomst niet meer automatisch welkom op hogescholen en voor HBO-studenten wordt het moeilijker om door te stromen naar de Universiteit.

NOS: Hoger onderwijs moet meer specialiseren

NRC: Zijlstra: selectie aan de poort, snijden in opleidingen, afknijpen route hbo-universiteit

Geef een reactie

Laatste reacties (133)