Laatste update 15:42
205

Zijlstra loog over gesprek met Poetin

Het was een van de redenen waarom hij volgens de VVD zo geschikt was als minister van Buitenlandse Zaken, zijn ruime buitenlandervaring als Shell-werknemer en de ontmoeting die Halbe Zijlstra in die rol gehad zou hebben met de Russische president Poetin. Maar wat blijkt? De VVD-minister heeft al die tijd gelogen. Hij was er helemaal niet bij.

Voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer bleef maar volhouden dat Zijlstra er niet bij was tijdens zijn ontmoetingen met de Russische president Vladimir Poetin in 2006. Tot groot ongemak van de VVD. Nu geeft Zijlstra in een interview met de Volkskrant eindelijk toe: ‘Het is vrij simpel: ik was daar niet bij.’

Het waarheidsgehalte van Halbe Zijlstra’s ontmoeting met Poetin was van meet af aan twijfelachtig, omdat Poetin slechts bij hoge uitzondering Nederlanders ontmoet en dan alleen als zij zeer hooggeplaatst zijn, zoals de koning. De Volkskrant schrijft:

‘De twijfel groeide omdat ook andere oud-Shell-collega’s die zich meldden niet konden geloven dat Zijlstra destijds bij Poetin was beland. ‘Zijlstra had de positie daar totaal niet voor’, zegt een voormalige Shell-collega die tot 2005 de afdeling leidde waarvoor Zijlstra ging werken. ‘Hij was toen maar een simpele ingehuurde kracht. Hij was betrokken bij het opzetten van een creditcardsysteem voor Shell-managers. Zijlstra moest de software daarvoor uitrollen. We zaten met een man of zes op een afdelinkje boven Den Haag Centraal. Wij kwamen niet in de búúrt van Van der Veer, laat staan bij Poetin.’ Hij noemde het idee dat Zijlstra samen met de Shell-topman en Poetin in een kamer zat ‘volstrekt belachelijk’ en ‘lachwekkend’.

Zijlstra’s stellige claims over Poetin’s uitspraken komen dus uit de tweede hand:

‘Daar was iemand anders bij. Die heeft mij dat persoonlijk verteld. Op de vraag wat Poetins definitie was van Groot Rusland, antwoordde hij: ‘Dat is Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en de Baltische Staten.’ Ik vond het van groot belang om dat geopolitieke verhaal te vertellen. Ik heb daar toen in één-op-ééngesprekken met anderen weleens aan gerefereerd. Ik heb het verhaal toen naar mijzelf getrokken om te zorgen dat de persoon die bij het gesprek aanwezig was niet de onthullende factor zou zijn. Omdat dat ook implicaties voor hem of zijn bedrijf kon inhouden.’

De Volkskrant vraagt Zijlstra vervolgens op de man af waarom hij heeft gelogen en of hij zichzelf misschien iets belangrijker heeft willen voordoen dan hij was, maar dat ontkent de minister ten stelligste. Hij ziet ook niet in dat hij Nederland in een lastig parket heeft gebracht en zichzelf, als minister van Buitenlandse Zaken die komende week op staatsbezoek gaat naar Moskou:

Als zij hier een discussie over willen, ga ik die graag aan. Maar wel op de inhoud. Ik praat graag met hen over wat er gebeurt in Oost-Oekraïne en op de Krim. Als het goed is weten ze donders goed wat er in het hoofd van Poetin omgaat, dus ze zullen ook niet heel verrast zijn. Het is geen desinformatie. De inhoud is gewoon waar…

Update 10.00 uur:
Coalitiepartner D66 komt de VVD te hulp. Alexander Pechtold laat aan de NOS weten:

Ik waardeer zijn openhartigheid. Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.

De PvdA heeft echter grote moeite met de leugen van Zijlstra en vraagt bij monde van Kamerlid Lilianne Ploumen snel tekst en uitleg van Zijlstra en premier Mark Rutte. Ze vertelt op BNR:

Deze kwestie is op zijn minst buitengewoon zorgelijk. Hij is wel de hoogste vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland. Zijn geloofwaardigheid lijdt hier ernstig onder. Hij staat echt te kijk. Het gesprek met Rusland is belangrijk en dat moet je niet vertroebelen met leugentjes. Echt slecht dat hij dat gedaan heeft. Zijlstra heeft ook al eens ten onrechte beweerd heeft dat asielzoekers voor borstvergrotingen naar Nederland komen. Hij moet er echt mee ophouden een loopje met de waarheid te nemen. Aangezien premier Rutte al enkele weken op de hoogte was lijkt me dat ook hij daar wel uitleg en toelichting over moet geven.

Lees het hele interview hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (205)