16

Zijlstra straft leraren die zich bijscholen

Update: Zijlstra weigert iets te doen aan langstudeerboete voor docenten... Langstudeerboete loopt spaak met Zijlstra's eigen onderwijsbeleid

Aan de ene kant geeft Staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) leraren die zich bijscholen een vergoeding. En aan de andere kant straft hij deze deeltijd studenten met een langstudeerboete. Zeker honderden leraren die zich laten bijscholen zien geen kans om de boete van 3.000 euro te ontlopen. Ze liepen al vertraging op met hun opleiding toen er nog geen sprake was van een straf voor langstudeerders.

Update 13.12 16.00

Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) heeft tijdens het vragenuurtje aan D66-Kamerlid Boris van der Ham laten weten vooralsnog niets te zullen doen aan de langstudeerboete voor docenten. Honderden docenten krijgen aan de ene kant een vergoeding van de overheid om te studeren, krijgen in de toekomst een boete van de minister vanwege ‘te lang’ studeren.

Zijlstra heeft aangekondigd eerst alle feiten op een rij te willen hebben, dan te zullen bekijken of er echt een probleem is en dán te zullen gaan praten over of het beleid moet worden aangepast. Zijlstra wacht het rapport van de Sociaal-Economische Raad af, dat in maart zal verschijnen.

Van der Ham spreekt over een ‘blunder’ van het kabinet en zal dinsdag nog een motie indienen waarin de staatssecretaris wordt opgeroepen nog voor het begin van het volgende schooljaar de langstudeerboete voor docenten af te schaffen. Dat schrijft dagblad Trouw.

Eerder:

Het gaat om een groep leraren die tijdens hun studie al voor de klas staan. Naast hun voltijdbaan als leraar werken ze 20 uur per week aan hun studie. Wanneer ze stoppen, moeten ze een beurs van enkele duizenden euro’s terugbetalen.

De deeltijd studenten van Hogeschool Utrecht komen met vakbonden in actie. De masterstudenten van de lerarenopleiding hopen Zijlstra nog op andere gedachten te brengen.

De studie vraagt drie jaar lang het uiterste van werkende deeltijdstudenten”, zegt Adri Toet (57), leraar aardrijkskunde in Voorburg. “Ik wilde dit jaar rustiger aan doen, om niet overspannen te raken. Dat kan nu niet.” Zijn studiegenoot Sander Konijn (40) redde het eerste jaar al niet en liep vertraging op. “Ik heb een voltijdbaan, een gezin met twee kinderen, en dan deze studie. Ik moet mijn best doen mezelf heel te houden”, zegt hij in de Volkskrant.

Lees meer in de Volkskrant: Bijscholende leraar krijgt langstudeerboete

cc-foto: Peter van Lancker
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (16)