129

Zijlstra: subsidie alleen voor kaskrakers

Staatsecretaris van Cultuur geeft alleen nog maar subsidie aan de 'grote jongens'

Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Cultuur wil alleen nog subsidie geven aan culturele instellingen die een groot publiek trekken. De ‘kleintjes’ krijgen geen subsidie meer.

De staatssecretaris vindt het publieksaantal een juiste manier om de mate van ondernemersschap van artiesten te meten. De cultuursubsidie die eerst was bedoeld om kleine instellingen te professionaliseren en talenten te ontwikkelingen wordt nu gebruikt om kaskrakers nog groter te maken.

Zijlstra’s voorstel voor het nieuwe cultuurbeleid is er op gericht om de cultuursector zo min mogelijk afhankelijk te maken van de overheid, zo schrijft hij in zijn beleidsvoorstel dat hij maandag naar de Tweede Kamer stuurde.

De afgelopen decennia heeft de overheid het particulier initiatief in de cultuursector niet zozeer aangevuld, maar overgenomen. Dat is niet gezond. Het is tijd voor een cultuuromslag, een herijking”, schrijft Trouw.

Een andere eis is dat de show toegankelijk moet zijn voor kinderen en jongeren en ook moet het aanbod van (inter)nationale bekendheid zijn. Met die uitspraak maakt Zijlstra duidelijk dat de overheid geen geld meer heeft voor kweekvijvers waar talent zich kan ontplooien. 

Trouw: Onvoldoende publiek: geen cultuursubsidie
cc-foto: Pulpolux

Geef een reactie

Laatste reacties (129)