31

‘Zijlstra uit op privatisering deeltijdonderwijs’

Opleidingen krijgen geen geld meer van de overheid. Scholen zullen kosten afwentelen op student. Die krijgt wel studiefinanciering, ook voor privéscholen

De financiering van deeltijdstudies gaat op de schop, meldt de Volkskrant dinsdag. Niet de hogescholen en universiteiten, maar de studenten krijgen in de toekomst geld van de overheid. Daarmee kunnen ze onderwijs volgen waar ze maar willen, dus ook bij private instellingen. Dat heeft staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs) gezegd in een overleg met de HBO-Raad. Die noemt de plannen ‘een privatisering van het deeltijdonderwijs’.

Opleidingen zullen veel duurder worden, omdat hogescholen en universiteiten de kosten zullen afwentelen op de studenten, schrijft de Volkskrant. Daar zou tegenover staan dat studenten een ‘voucher’ krijgen waarmee ze kunnen studeren. Dat biedt de overheid de mogelijkheid gerichter te investeren in opleidingen waar behoefte aan is: tot leraar of verpleegkundige, bijvoorbeeld.
Maarten Brackel van de HBO-Raad voorziet grote problemen met de uitvoerbaarheid:

Er verandert al zo veel in het hoger onderwijs. Wat betekent dit voor de hbo-masters die nu moeten worden opgericht, of voor de associate degrees (korte hbo-opleidingen)?

Daarnaast zal het zal moeilijker worden nieuwe opleidingen te beginnen. Brackel:

Want dat kost veel geld, en instellingen weten niet of er genoeg studenten op af komen om dat terug te verdienen. Ze zullen voorzichtiger worden, terwijl de kenniseconomie juist vraagt om in te spelen op nieuwe behoeften.

Zijlstra had aan Eerste Kamer beloofd om deeltijdstudenten niet onevenredig hard te raken met zijn langstudeerboete. Door te stoppen met het bekostigen van deeltijdopleidingen maakt hij zich er goedkoop vanaf.

Volkskrant: Deeltijdstudies anders gefinancierd: Meer keus, maar mogelijk duurder

Foto-cc: Kennisland

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)