176

Zijlstra verkiest auto boven zorg

Update: Zijlstra: 'VVD houdt zich aan sociaal akkoord' ... VVD-fractievoorzitter wil extra bezuinigen op zorg ... Infrastructuur, Veiligheid en Onderwijs moeten worden ontzien ... PvdA-leider Samsom reageert laconiek: 'Ik ken de plannen van de VVD'

Als het aan Halbe Zijlstra ligt wordt bij een volgende bezuinigingsslag allereerst gekort op zorg. Dat zegt de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer donderdag in een interview met het Financieele Dagblad. Onderwijs, infrastructuur en veiligheid moeten wat hem betreft ontzien worden in de nieuwe bezuinigingsplannen.

Dit artikel wordt bijgewerkt. Updates vindt u onderaan

De VVD’er wil dat het kabinet gerichter gaat snijden in de ‘consumptieve’ uitgaven. Uitkeringen en (zorg-)toeslagen kosten steeds meer. Zijlstra:

Consumptieve uitgaven zoals zorg, uitkeringen en toeslagen nemen nog altijd toe. Daar moet dus iets tegen gedaan worden […] Bezuinigen is pijnlijk, het is niet populair maar het is wel noodzakelijk. […] Als je niet bezuinigt en de staatsschuld verder laat oplopen, moet je naderhand nóg meer bezuinigen om de gestegen rentelasten te betalen. We moeten de pijn nù nemen.

Het kabinet gaat naar alle waarschijnlijkheid meer bezuinigingen doorvoeren om het begrotingstekort in 2014 terug te dringen en binnen de Europese norm van 3 procent te krijgen. Olli Rehn vroeg Nederland eerder het begrotingstekort in te dammen tot 2,8 procent. Het zou om zo’n 6 miljard aan extra bezuinigingen gaan. 

PvdA-leider Diederik Samsom reageert laconiek op de plannen van Zijlstra: 

Ik ken de voorkeur van de VVD. De PvdA geeft prioriteit aan het vinden van een gezamenlijk en breed gedragen antwoord op de crisis, waardoor mensen weer aan het werk komen.

Volgens GroenLinks-leider Bram van Ojik legt Zijlstra met zijn uitspraken weer een bom onder het sociaal akkoord en het zorgakkoord. Van Ojik:

De crisis brengt het slechtste in de VVD naar boven. Zijlstra wil de zwakste schouders, de zwaarste lasten laten dragen. Dat is een provocatie aan de PvdA. Bovendien is de timing onverantwoord: miljoenen mensen worden nog meer ongerust gemaakt.

Update 18.15
De VVD zal zich bij onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen houden aan het sociaal akkoord dat het kabinet met werkgevers en vakbonden heeft gesloten. Dat meldt BNR donderdagmiddag.

In het sociaal akkoord zijn onder meer ingrepen in WW en ontslagrecht uitgesteld. “We houden ons aan onze afspraken”, zei fractieleider Halbe Zijlstra donderdag.

Financieele Dagblad: ‘Bezuinig op zorg, uitkeringen en toeslagen’
Nu.nl: Samsom terughoudend over pleidooi Zijlstra

Geef een reactie

Laatste reacties (176)