3

Zijlstra verklaart hoogste ambassademedewerker Eritrea ‘persona non grata’

De hoogste ambassademedewerker van Eritrea in Den Haag moet het land verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft hem tot persona non grote verklaard. Minister De Kamer had de ministers zelfs verzocht om de ambassade volledig te laten sluiten vanwege de ‘diasporabelasting’ waar Eritrese Nederlanders toe gedwongen worden te betalen. De hoogste ambassademedewerker moet nu het land verlaten bij wijze van een ‘krachtig diplomatiek signaal’.

“Hiermee wil het kabinet duidelijk maken dat Nederland niet gediend is van deze onwenselijke praktijken”, aldus Zijlstra in een brief aan de Kamer.

De Nederlandse regering verklaart zelden iemand persona non grata. Zijlstra komt hiermee de Kamer tegemoet, maar sluit de ambassade dus niet. Had hij dat wel gedaan, dan was dat een unicum geweest; het is nog nooit voorgekomen.

Zijlstra besluit nu om de ambassade niet te sluiten, om te voorkomen dat de banden met Eritrea zo worden geschaad dat uiteindelijk contact over migratie en mensenrechten helemaal onmogelijk wordt.

cc-foto: Gerard Stolk

Geef een reactie

Laatste reacties (3)