150

Zijlstra zegt sorry

Staatsecretaris heeft spijt van omstreden btw-verhoging voor kunst: 'Het is niet de meest voldragen maatregel in het regeerakkoord'

Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Cultuur en verantwoordelijk voor de wraakbezuinigingen op de ‘linkse hobby’, kampt met voortschrijdend inzicht. De man die er prat op gaat dat hij geen verstand heeft van de materie waarover hij moet regeren zegt nu in een interview met NRC Handelsblad dat de verhoging van de btw op podiumkunsten en kunstvoorwerpen de geloofwaardigheid van de cultuurbezuinigingen van het kabinet heeft aangetast. Zijlstra wilde de btw-verhoging wel afzeggen, maar er was geen alternatieve financiële dekking voor de 100 miljoen die het zal opleveren. En wat moet, dat moet.

Het kabinet wil dat de cultuursector meer ondernemerschap toont. Het ‘subsidie-infuus moet er af’ en kunst- en cultuur ondernemers moeten initiatief tonen om een manier te vinden om het zelf te rooien.

In tegenstrijd hiermee is de verhoging van de btw op podiumkunsten, van 6 naar 19 procent. Door de hogere prijzen zullen minder bezoekers getrokken worden, zo is de verwachting, en bemoeilijk het kabinet het ondernemerschap van kunstenaars. Zijlstra geeft in een interview in NRC Handelsblad toe dat het doordrukken van de btw-verhoging niet zijn slimste zet is geweest.

NRC:

Zijlstra: “De lage btw was een tijdelijke maatregel. Maar laat ik eerlijk zijn: de btw-verhoging heeft mij niet geholpen…”

NRC: “…om uw verhaal geloofwaardig te maken.”

Zijlstra: “Exact. Ik snap heel goed dat er in de sector met scepsis naar is gekeken.

De staatssecretaris zegt dat hij het wel anders had willen doen, maar er kon geen overeenstemming gevonden worden voor een andere financiële dekking.

Zijlstra wordt verweten de verhoging van de btw door te hebben gevoerd omdat het kabinet en gedoogpartner PVV rancune koesteren tegen de kunsten.

Het btw-tarief op kaarten voor het voetbal, het circus en de bioscoop blijft wel gelijk.

NRC: Zijlstra betreurt hogere btw op podiumkunsten

‘Gezellig was het niet. Nodig wel’ (alleen abonnees)

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (150)