3

Zijn chocola en pindakaas net zo slecht als tabak?

Amerikaanse hoogleraar: Pindakaas en chocola bevatten gevaarlijke, uiterst giftige AGE's stoffen

De Amerikaanse hoogleraar Helen Vlassara trekt aan de bel: de verraderlijke stoffen AGE’s komen niet alleen vrij wanneer je een boterham roostert of een biefstuk bakt, maar zitten ook in een pot pindakaas of een chocoladereep. En in hoge concentratie zijn ze uiterst giftig, waarschuwt ze. Net zo schadelijk als tabak zelfs.

Al jaren trekt Vlassara ten strijde tegen de AGE’s (Advanced Glycation End products), chemische verbindingen van suiker en eiwitten die ontstaan bij de voorbereiding van voedsel. Maandag verschijnt de Nederlandse vertaling van haar boek over AGE’s. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

Caspar Schalwijk, hoogleraar experimentele interne geneeskunde in Maastricht, reageert in de Volkskrant voorzichting. Die versuikerde eiwitten worden normaal gesproken namelijk grotendeels opgeruimd. Alleen als ze zich ophopen kan schade ontstaan. Mensen die diabetes hebben en daardoor veel glucose hebben, lopen een verhoogd risico. Een hoge concentratie AGE’s kan bij die groep leiden tot complicaties aan hart en bloedvaten. Uit onderzoek van Schalwijk blijkt echter dat het dan wel gaat om AGE’s die door het lichaam zélf worden gevormd. De Volkskrant schrijft:

Schalkwijk heeft aangetoond dat de AGE’s die door bereiding in voedsel ontstaan precies dezelfde zijn als de AGE’s die spontaan in het lichaam worden gemaakt. Maar of de AGE’s die we opeten, zoals Vlassara beweert, het dna beschadigen, vastkleven in bloedvaten en immuuncellen activeren en zo diabetes, hartinfarcten, nierproblemen, dementie, staar en rimpels veroorzaken, daar is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor, zegt Schalkwijk.

De Volkskrant: Nu is pindakaas of chocola al net zo slecht als tabak

cc-foto: Omnidu

Geef een reactie

Laatste reacties (3)