12

Zilveren Kruis voor 50 miljoen opgelicht door aanbieders wijkverpleging

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft een grootschalig onderzoek ingesteld naar aanleiding van 86 fraudegevallen met wijkverpleging. Dat meldt de NOS. Malafide zorgaanbieders zouden voor ongeveer 50 miljoen aan onterechte declaraties hebben ingediend. Dat het fraudebedrag hoger ligt dan in andere zorgsectoren en groter is dan vorig jaar heeft een reden, aldus woordvoerder Christine Rompa van Zilveren Kruis:

Dat komt omdat wijkverpleging pas twee jaar vergoed wordt door de zorgverzekering. Dat trekt nieuwe partijen aan. Dat is goed, maar niet iedereen heeft de beste bedoelingen. Het gaat in deze zaken niet om slordigheden, maar om structurele fraude.

De verdachte thuiszorgbedrijven declareerden zorg die nooit werd verleend, of meer uren dan daadwerkelijk werden gewerkt. De verzekeraar heeft inmiddels al van twaalf gevallen aangifte gedaan, maar na afronding van het onderzoek zullen er meer volgen.

De fraude kwam aan het licht doordat aanbieders met wie zij geen contracten hebben ruim twee keer zoveel geld vroegen voor vergelijkbare zorg als gecontracteerde aanbieders.

Cc-foto: Elvin

Geef een reactie

Laatste reacties (12)