18

Zimbabwaanse wildparkeigenaar aangeklaagd voor dood Cecil

Echte moordenaar heropent ondertussen tandartspraktijk in Amerika

De jacht op de bijzondere leeuw Cecil leidde tot een wereldwijde storm van protest. Terwijl de Amerikaan die Cecil op gruwelijke wijze vermoordde vrijuit gaat, worden in Zimbabwe medeplichtigen vervolgd.

Honest Ndlovu is de eigenaar van het land, in de buurt van het Hwange National Park, waar de bekende leeuw Cecil is doodgeschoten. Hij wordt in Zimbabwe aangeklaagd voor het toestaan van illegale jacht op zijn land. Ndlovu is op borgtocht vrijgelaten maar kan, als hij schuldig wordt bevonden, een gevangenisstraf van een jaar of een boete ter hoogte van vierhonderd euro krijgen.

Cecil werd in juli door de Amerikaanse tandarts Walter James Palmer doodgeschoten. Daarop volgde er internationaal een storm aan kritiek. Ndlovu zou toegestaan hebben dat Palmer de leeuw met een pijl en boog vermoordde en moet daarom op 18 september voor de Zimbabwaanse rechter verschijnen. Ook Theo Bronkhorst, de Zimbabwaanse jager die de Amerikaan bij de jacht geassisteerd heeft, moet op 28 september voorkomen.

Voor Palmer, de daadwerkelijke moordenaar van Cecil, zijn er vooralsnog geen juridische consequenties. Ondanks de internationale ophef en bedreigingen aan zijn adres heeft hij recentelijk zijn tandartspraktijk in Minnesota heropend. Wel heeft Zimbabwe eind juli een verzoek om uitlevering ingediend bij de Amerikaanse overheid. De petitie die de Zimbabwaanse minister van Infrastructuur en Milieu gestart is, is inmiddels meer dan 235.000 keer getekend. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zal er binnen zestig dagen door de Amerikaanse overheid op de aanvraag gereageerd worden.

cc-foto: paulafrenchp

Geef een reactie

Laatste reacties (18)