12

Zitten er slaven aan jouw schoen?

Rank a Brand geeft meeste schoenenmerken een negatief koopadvies

Schoenenmerken communiceren nog lang niet helder over hun producten. Rank a Brand onderzocht 72 schoenenmerken. Slechts 4 sportmerken zijn op de goede weg. Ruim de helft van de merken is niet transparant over de arbeidsomstandigheden en de effecten voor het milieu en het klimaat tot ver in de keten.


Sportmerken als PUMA, Nike, Adidas en Timberland zijn volgens Rand a Brand op de goede weg. Zij kregen het B-label. Geen enkel schoenenmerk scoorde echter het hoogst haalbare A-label. De meeste merken kregen zelfs een negatief koopadvies met een E-label.

In de schoenenindustrie komt nog altijd slavernij voor. Het leer komt vaak uit Brazilië waar bossen in het amazone regenwoud moeten wijken voor veeteelt. Op de ranches is vaak sprake van werkomstandigheden die grenzen aan dwangarbeid. Twee overlevers vertellen in bovenstaand filmpje hoe ze zijn ontsnapt aan de schoenenslavernij.

Bovendien is de leerververij één van meest vervuilende sectoren in de wereld. De chemicaliën die daarvoor worden gebruikt vervuilen het grondwater in India, Nepal en Bangladesh. Dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid en de landbouw.

Veel schoenenmerken hebben wel beleid voor eerlijke en duurzame schoenen geformuleerd. In deze Code of Conduct zijn bepaalde basisvoorwaarden geregeld zoals geen kinder- of dwangarbeid, maar slechts bij 6 procent van deze merken geldt die regel ook voor de toeleveranciers en daar gaat het dan ook mis.

De Nederlandse schoenmerken scoren slecht ten opzichte van het gemiddelde.

De score kan veel beter, maar goede punten zijn al het gebruik van groene stroom en een redelijk beleid voor arbeidsomstandigheden. Achter de schermen werkt Macintosh Retail Group aan een veelbelovend programma om de hele schoenenproductie inzichtelijk en milieuvriendelijker te maken. Dat belooft dus wat,” aldus Rank a Brand oprichter Niels Oskam.

Rank a brand: Sta jij stevig in je schoenen?

cc-foto: Josiah Mackenzie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)