32

Zo behandelt Hollywood je als je geen witte heteroman bent

Het is deze week door onderzoek bevestigd dat Hollywood een wit, mannelijk en heteroseksueel bolwerk is. En hoewel er niets mis is met die kenmerken, zorgt enkel representatie van de dominante groeperingen automatisch voor onderdrukking en stereotypering van anderen. In een New York Times spread doen 27 Amerikaanse ‘diverse’ acteurs, regisseurs en schrijvers een boekje open over hoe het is om onder het racistisch en seksistisch juk van Hollywood te leven.

Julia Roberts – actrice

Ik herinner me de eerste vergadering met de producers van Erin Brokovich – voordat Steven Soderbergh aangesteld werd – waarin ik zei ‘deze scene waar ze een put dempt in een minirok, dat ga ik niet doen’. Zij reageerden met: ‘maar dat is echt wat er is gebeurd’. Ik zei vervolgens ‘dat weet ik maar als je een film maakt moet herevalueren wat het nut is van een scène’. Ik had niet het gevoel dat ik begrepen werd. Mensen gingen vanuit dat het met mijn bescheidenheid te maken had en ik dacht alleen ‘nee, jullie luisteren niet’. Steven en ik waren wel gelijkgestemd over hoe we haar neer wilden zetten, zowel hoe sexy ze was als haar bezieling en ik wilde daar simpelweg geen minirok bij dragen terwijl ik een put aan het dempen was.

John Ridley – schrijver (12 years a slave, American Crime)

Ik stelde vastberaden tijdens een vergadering voor om de hoofdrolspeler een zwarte vrouw te maken en ik weet nog dat er nog dat er door de producent gezegd werd: ‘waarom moet ze zwart zijn’. Ik zei: ‘dat moet niet, dat wil ik, waarom is dat geen optie?’. Het was verbijsterend dat ze zo comfortabel waren om het tegenover mij – een donker persoon – af te wijzen. Dat was het pijnlijke, die nonchalante veronachtzaming voor mij.

Priyanka Chopra –  actrice (Quantico)

Ik voel me heel trots wanneer Zuid-Aziatische mensen naar me toe komen en me bedanken omdat ze een niet-stereotype Indiase op televisie zien. Ik was eens op een evenement en toen werd ik huilend omhelsd door een meisje dat zei: ‘dankjewel dat je ons relevant maakt’. Het geeft me kippenvel elke keer dat ik eraan denk. 

Alle verhalen zijn hier te lezen.

cc foto: NY Times

Geef een reactie

Laatste reacties (32)