1

Zo duurzaam is mode

Stichting Urgenda: 'Laat anderen niet de prijs betalen'

De stichting Urgenda die Nederland sneller duurzamer wil maken, heeft dinsdagavond de website Kiesduurzamemode.nu gelanceerd.

Op de site is aandacht voor voorlopers op het gebied van duurzame mode. De beelden op de site zijn confronterend: hippe, jongen mensen zijn in dito kleding gefotoshopt in een afbeelding van ongevallen bij modefabrieken in landen als Bangladesh, China en Pakistan.

De site is niet alleen gemaakt om te laten zien hoe groot het contrast is tussen dat leuke jurkje dat je hier voor een tientje koopt en de arbeidsomstandigheden van de vrouw die het voor je heeft gemaakt. De bedoeling is om mensen ook concreet te inspireren duurzamer in te kopen.
Des site staat vooral vol tips voor duurzame merken, dingen waar je op kunt letten als je bewuster kering wilt kopen en links naar apps die helpen duurzamer in te kopen.

Met de slogan ‘Laat anderen niet de prijs betalen’ en de confronterende beelden hoopt Urgenda meer aandacht voor het onderwerp te krijgen en het belang van het dragen van duurzame mode te laten zien. De stichting wil vooral laten weten dat het makkelijker is dan je denkt om hippe duurzame mode te vinden. Volgens Urgenda directeur Marjan Minnesma is een duurzame levensstijl niet moeilijk of duur, maar juist steeds gemakkelijker te realiseren.

De lancering van de nieuwe site komt een paar dagen nadat textielbonden, ngo’s en zeventig modebedrijven een akkoord hebben getekend om werkomstandigheden in Bengaalse fabrieken te verbeteren.

Volgens dat plan, het Accord on Fire and Building Safety, gaat een team van inspecteurs samen met Bengaalse collega’s alle kledingfabrieken bezoeken. Deze controleurs zullen de fabrieken controleren op brandveiligheid, arbeidsomstandigheden en de constructie van gebouwen.
Het akkoord werd ondertekend door grote kledingketens als Zeeman, H&M, C&A en WE. De volledige lijst staat op Cleanclothes.org.

Geef een reactie

Laatste reactie