38

Zo kennen we Obama weer

President VS houdt voor de tweede keer inaugurele reden ... 'Meest progressieve speech van Obama tot nu toe' ... Focus op gelijkheid, klimaat en wetenschap

Maandagavond is het dan zover: de Amerikaanse president Barack Obama wordt voor de tweede keer officieel geïnaugureerd. Op de trappen van het Capitool in Washington zal hij zijn rede houden. De vraag is eigenlijk nu al: welke boodschap van Obama zal ons na vanavond voor altijd bij blijven? De ceremonie is sowieso al een bijzondere, daar voor het eerst niet een dominee, maar een burgeractiviste, Myrle Evers-William, het inaugurele gebed zal uitspreken.


De Amerikaanse grondwet schrijft voor dat de president zijn termijn op 20 januari begint. Daarom heeft Obama de eed zondag al afgelegd met een kleine ceremonie in het Witte Huis, in aanwezigheid van zijn gezin en de opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof, John Robberts. Omdat het zondag was, legt Obama de eed maandag nog een keer af.

Ook bij zijn eerste termijn legde de president de eed tweemaal af, destijds vanwege een fout bij het uitspreken. Robberts verdraaide de zin ‘that I will faithfully execute the office of president of the United States’ en liet het woord ‘execute’ weg. Obama noemde het woord wel, maar verdraaide ook de zin. Hoewel de procedure nog wel rechtsgeldig was, besloten Obama en Robberts de daaropvolgende dag de eedaflegging opnieuw te doen. 

NRC Handelsblad somt een aantal ijkpunten op uit inauguratieredes van voorgaande presidenten. Zo vroeg John F. Kennedy de Amerikanen in zijn beroemde speech niet langer te vragen wat hun land voor hen kan betekenen, maar wat zij konden betekenen voor hun land. Franklin D. Roosevelt zei: “Het enige dat we moeten vrezen is de vrees zelf.” Ook Abraham Lincoln hield een memorabele speech bij zijn tweede inauguratie. Hij riep op tot eenheid en rouw, terwijl de burgeroorlog bijna beslist was.

Retorica is niet alleen een kunst. Soms komen bepaalde trucs handig uit. Huib Hudig somt er in NRC.Next zeven op, waarvan hij denkt dat Obama ze zal gebruiken om zijn speech onvergetelijk te maken. Van persoonlijke verhalen, naar crescendo’s tot aan humor en ‘zijn’ sterke woorden als ‘Forward’, ‘Together’ en ‘Change’.

Obama zal de eed afleggen op twee bijbels. Eén die in het bezit is geweest van Abraham Lincoln en een ander van Martin Luther King. De keuze voor de twee bijbels is symbolisch. De emancipatie van de slaven begon onder Abraham Lincoln, 150 jaar geleden. Honderd jaar later hield Martin Luther King zijn ‘I Have a Dream’-toespraak bij het Lincoln monument: de plek waar Obama tijdens zijn huldiging op uit kijkt. Bovendien is het maandag in de Verenigde Staten Martin Luther King-dag.

NRC: Zeven retorische trucs om vanavond op te letten bij de speech van Obama
De Morgen: Obama zweert op twee bijbels, en negen andere weetjes over zijn inauguratie

Lees hier de speech die Obama tijdens de inauguratie hield

Geef een reactie

Laatste reacties (38)