Laatste update 14:10
6

Zo fop je online gezichtsherkenning en red je je privacy

Software die het mogelijk maakt om foto’s te scannen op gezichten, we kennen het vooral van Amerikaanse televisieseries waarin FBI-agenten opzoek gaan naar de identiteiten van terroristen. Een foto wordt gescand en hoppa, de koppeling is zo gemaakt. Maar ook bedrijven als Facebook maken gebruik van gezichtsherkenningssoftware. Denk alleen al aan de tag-suggesties die Facebook doet wanneer je een foto uploadt. Het lijkt misschien onschuldig, maar het kan het inluiden van de teloorgang van onze privacy betekenen. Daarom ontwikkelde kunstenaar Adam Harvey een methode om gezichtsherkenningssoftware te foppen.

Door patronen die gezichten suggereren op stoffen te printen, die vervolgens gebruikt kunnen worden voor kleding, zou het mogelijk moeten zijn om niet herkend te worden. Of het daadwerkelijk werkt, zal nog moeten blijken. Het algoritme van Facebook is namelijk zo ontwikkeld dat het eigenlijk je gezicht niet nodig heeft om je te kunnen herkennen: kleur van je haar, je houding of kleding kan genoeg zijn om te achterhalen dat jij het bent.
Deze maand zullen de plannen van Adam Harvey, in samenwerking met Hyphen-Labs, bekend gemaakt worden, als onderdeel van het nieuwe werk van Hyphen-Labs: ‘NeuroSpeculative AfroFeminism’.

Foto: Adam Harvey

The Guardian: Anti-surveillance clothing aims to hide wearers from facial recognition

Geef een reactie

Laatste reacties (6)